Reducerea varstei de pensionare cu doi ani in cazul locuitorilor din zonele poluate

Deputatii au modificat, in calitate de for decizional, art.65 alin.(5) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel ca beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, fara penalizare, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in unele zone afectate de poluarea remanenta, precum si pe o raza de 8 km in jurul acestora.

S-au inregistrat 228 de voturi ‘pentru’, unul ‘impotriva’ si 24 de ‘abtineri’, relateaza Agerpres.

Proiectul a fost votat de Senat, in calitate de prima camera sesizata, pe 3 octombrie 2017.

Dupa amendarea in Camera Deputatilor, proiectul prevede ca de reducerea varstei standard de pensionare beneficiaza „persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic”.

Localitatile mentionate in proiectul adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor sunt: Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele si Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Soimus, Teliuc, Uricani, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara.

De asememea, alte localitati incluse in lista sunt: Abrud, Baia de Aries, Lupsa, Rosia Montana si Zlatna din judetul Alba; Slobozia din judetul Ialomita; Iacobeni si Vatra Dornei din judetul Suceava; Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis; Berbesti si Ramnicu-Valcea din judetul Valcea.

Etichete: varsta pensionare, conditii de pensionare, reducere varsta de pensionare, zone poluate

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.