Raport ONU: O treime din populatia lumii nu are acces la apa si peste jumatate duce lipsa de toalete adecvate

Aproape o treime din populatia lumii nu are acces la apa de baut necontaminata si peste jumatate duce lipsa de toalete adecvate, ceea ce creste riscul de transmitere a unor boli.

Aceste lucruri sunt mentionate  in primul raport global al ONU privind problemele globale cu instalatiile sanitare dat publicitatii miercuri, transmite DPA.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF recunosc in acest raport ca miliarde de oameni au obtinut acces la apa potabila si instalatii sanitare din 2000 incoace. In acelasi timp, agentiile ONU atrag atentia asupra faptului ca nu toate aceste servicii furnizeaza apa curata sau instalatii sanitare igienice, scrie si Agerpres.

In prezent exista 2,1 miliarde de oameni care nu au acces sigur si imediat la resurse de apa si 4,5 miliarde nu dispun de instalatii sanitare gestionate corespunzator. Problema este una acuta in special in mediul rural, au descoperit cercetatorii.  

„Apa potabila, instalatii sanitare sigure si igiena in locuinte nu ar trebui sa fie un privilegiu doar al celor bogati sau care traiesc in centre urbane”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Agerpres si DPA.

Instalatiile sanitare necorespunzatoare contribuie la raspandirea bolilor diareice precum holera si dizenteria, dar si a hepatitei si febrei tifoide.

In fiecare an, peste 360.000 de copii sub varsta de cinci ani mor de diaree, mai  noteaza raportul. In intreaga lume, 892 de milioane de persoane sunt nevoite sa-si faca nevoile in aer liber pentru ca nu au toalete.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.