Prosopagnosia sau orbirea fata de fete

poza pacient prosopagnosieZilele trecute actorul Brad Pitt declara pentru publicatia Esquire ca banuieste ca sufera de prosopagnosie, o boala destul de rar intalnita si care se manifesta prin dificultatea sau imposibilitatea persoanei afectate de a recunoaste chipurile persoanelor cunoscute. Prosopagnosia poate aparea in urma unui accident sau poate fi congenitala, caz in care aparitia sa este cauzata de existenta unui anomalii in zonele cerebrale dedicate perceptiei, recunoasterii fetelor si evaluarii formelor.

Prosopagnosia – o boala rara si greu de diagnosticat

Prosopagnosia este cunoscuta si cu denumirea de “orbirea fata de fete” si, conform unui studiu realizat de cercetatori germani si publicat in American Journal of Medical Genetics, 2,5% din populatia mondiala este afectata de aceasta tulburare. Mai exact, o persoana din 40 se poate confrunta cu situatia de a nu mai avea capacitatea de a recunoaste chipurile celor cunoscuti, de pe o zi pe alta. Bolnavii de prosopagnosie nu stiu daca s-au mai intalnit cu persoanele cu care interactioneaza si pe care le vad, fapt ce ii pune intr-o situatie jenanta. Avand in vedere ca prosopagnosia este o boala rar intalnita, dar si greu de depistat, medicii din intreaga lume efectueaza cercetari pentru o mai buna intelege a acestei afectiuni si pentru a gasi solutii de tratament.

Indiferent de natura prosopagnosiei (congenitala sau determinate de un traumatism cranian, o criza de epilepsie, un stop cardio-respirator sau o vascularizare deficitara a arterei cerebrale), explicatia tulburarii este reprezentata de faptul ca functiile cerebrale responsabile de procesul de recunoastere sunt partial afectate. De asemenea, este important de stiut ca prosopagnosia este o tulburare ireversibila.

Depistarea si tratamentul prosopagnosiei

In prezent prosopagnosia este diagnosticata prin intermediul unor teste specifice, realizate ca urmare a raportarii problemei de catre pacient. Totusi, majoritatea persoanelor afectate de posopagnosie nu isi dau seama ca sufera de aceste afectiuni.

Momentan nu exista tratamente impotriva prosopagnosiei, dar exista pacienti care reusesc sa identifice persoanele cu care interactioneaza prin intermediul altor stimuli: voce, miros, comportament.

 

Sursa stire: Agerpres

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.