Proiect: Tratamente stomatologice gratuite pentru copiii cu tulburari din spectrul autist

Presedintele Comisiei juridice de la Camera Deputatilor, Laura Vicol, a depus la Senat un proiect de lege potrivit caruia tratamentele stomatologice pentru copiii cu tulburari din spectrul autist vor fi gratuite.

Proiectul de lege mentioneaza ca Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist se modifica dupa cum urmeaza: ‘in sensul prezentei legi, serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale sunt urmatoarele: depistare activa precoce, diagnostic clinic psihiatric si evaluare clinica psihologica, tratament psihofarmacologic, interventii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentala, consiliere psihologica a parintilor si a familiei, fizioterapie, servicii de medicina dentara si tratamente stomatologice, alte interventii specializate, precum si servicii educationale pentru copiii cu tulburari din spectrul autist’, relateaza Agerpres.

Potrivit celor initiatorilor, conform legislatiei in vigoare, in acest moment in Romania ‘exista inechitati majore privind acordarea serviciilor medicale stomatologice raportat la persoanele cu TSA (tulburare din spectru de autism)’.

„Aceasta tulburare este o afectiune care se mentine pe tot parcursul vietii, iar costurile pe care parintii acestor copii trebuie sa le suporte pentru terapii, tratamentele necesare, inclusiv cele stomatologice, sunt enorme, raportat la veniturile din Romania. Din acest motiv consideram necesar si util ca facilitatile privind decontarea serviciilor stomatologice acordate copiilor pana la varsta de 18 ani sa fie aplicate si copiilor cu autism”, se arata in expunerea de motive, potrivit sursei citate.

Totodata, se mentioneaza ca, in data de 1 iulie 2023, a intrat in vigoare hotararea de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii si a contractului cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, potrivit caruia mai multe tratamente stomatologice sunt decontate de CNAS.

Etichete: tratamente stomatologice copii, copii autism, copii cu tulburari din spectrul autist

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.