Proiect pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale

Guvernul a adoptat un proiect de lege care cuprinde unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale.

„In Romania, persoanele cu dizabilitati intelectuale sau psihosociale nu aveau dreptul sa se casatoreasca, sa divorteze, sa fie parinti, sa adopte un copil si nu puteau accesa un simplu credit bancar.(…) Legea trecuta astazi transpune o decizie a Curtii Constitutionale din anul 2020 care arata faptul ca punerea sub interdictie a persoanelor cu dizabilitati este neconstitutionala.(…) Acest proiect de act normativ aduce o noua abordare in legislatia nationala, conform cu nevoile resimtite la nivel social si in practica instantelor, dar, cel mai important, Romania se pune in acord cu legislatia internationala si conventiile in materie”, a declarat Madalina Turza, consilier de stat, potrivit Agerpres.

Ea a precizat ca acest proiect de lege urmeaza sa fie aprobat si de Parlament.

De asemenea, o alta masura prevazuta in proiect este tutela speciala, instituita tot prin instanta si care va putea fi dispusa doar in situatii exceptionale, atunci cand se stabileste ca este singura solutie pentru acea persoana cu o dizabilitate foarte grava.

„Legea prevede ca persoana aflata sub consiliere judiciara sau tutela speciala se va putea casatori cu instituirea in mod corelativ a unui control preventiv, eventual prin obligarea viitorului sot care se afla in regim de ocrotire de a-l informa pe ocrotitorul legal de intentia sa, poate sa divorteze, vorbim de faptul ca poate avea autoritate parinteasca si, prin aceasta lege, se propune ca parintele pus sub ocrotire sa consimta la adoptia copilului sau, in masura in care acesta poate sa isi exprime vointa”, a declarat Turza potrivit sursei citate.

Etichete: proiect persoane cu dizabilitati, masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.