Proiect pentru ca donatorii de sange sa primeasca un sms de multumire, adoptat de Senat


Senatul a adoptat o propunere legislativa prin care donatorii de sange vor primi cate un sms de multumire dupa ce au donat sange sau in momentul in care sangele donat a fost utilizat, precum si un mesaj de solicitare in situatii de urgenta, relateaza Agerpres.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare, in vederea utilizarii lor terapeutice, a fost initiata de un grup de parlamentari UDMR, PNL si PSD.

„Donatorii de sange primesc, la fiecare donare, un mesaj de multumire cu urmatorul text: ‘Va multumim ca ati donat sange in data de… Fiecare picatura de sange conteaza’. In momentul in care s-a utilizat sangele recoltat, donatorii de sange primesc un mesaj cu urmatorul text: ‘Va multumim! Un pacient a beneficiat de sangele donat de dumneavoastra. Va invitam sa ramaneti un donator constant de sange!’. Donatorii de sange primesc un mesaj de solicitare in situatii de urgenta sau la demararea unor campanii de donare de sange. Mesajul poate cuprinde nevoia curenta de sange, tipul si cantitatea necesara in cazurile de urgenta. Cheltuielile aferente se suporta din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii”, prevede propunerea legislative conform sursei mentionate.

Reprezentantul Ministerului Sanatatii a afirmat, in plen, ca nu sustine acest act normativ.

„Este vorba de o initiativa legislativa care isi propune sa consolideze acest efort ce ar trebui sa fie al nostru, al tuturor. Din motive tehnice, Ministerul Sanatatii respinge acest proiect legislativ care isi propune sa trimita cate un sms de multumire donatorilor de sange dupa ce acestia au facut acest gest. E un mecanism eficient”, a declarat, in plen, senatorul USR Adrian Wiener, citat de Agerpres.

La randul sau, senatorul Emanuel Botnariu a amintit ca in Parlament a mai fost adoptat un proiect prin care programul centrelor in care se poate dona sange a fost marit. ‘Eu zic ca un sms ar fi extraordinar pentru ei. Vrem sa cream si un numar suficient de donatori, care sa vina in caz de urgenta, in momentul in care avem nevoie sa ii putem sa ii mobilizam’, a spus el.

„Tinand cont ca in tara noastra numarul donatorilor de sange este la jumatatea celui necesar si de faptul ca numarul donatorilor constanti nu depaseste 10.000 de persoane la nivel national, promovarea donarii de sange prin campanii si prin apartinatori poate aduce suplimentar un numar semnificativ de 20.000 de donatori ocazionali a caror fidelizare-transformare a lor in donatori constanti intampina dificultati. Intr-o lume in care toti beneficiem de pe urma tehnologiei, propunerea legislativa doreste sa atraga atentia asupra importantei acestui gest si sa stimuleze salvarea de vieti prin donarea de sange, printr-un simplu serviciu de mesagerie”, se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Camera Deputatilor care este for decizional in acest caz.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.