Proiect in dezbatere: Prelevarea de organe fara consimtamantul familiei

ministerul sanatatiiUn proiect pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii  prevede ca prelevarea de organe s-ar putea face in viitor fara consimtamantul familei. Acest lucru ar putea fi posibil numai daca persoana in cauza  si-a exprimat acordul in timpul vietii printr-un act notarial si prin inscrierea in Registrul Notarial al Donatorilor de Organe,Tesuturi si Celule.

Atat donatorul cat si primitorul trebui sa fi facut mentiunea ca donarea se face in scop umanitar si are caracter altruist, printr-un act oficial notarial.

Totodata, proiectul pus in dezbatere de Ministerul Sanatatii, mai prevede ca daca pe teritoriul Romaniei nu se gaseste niciun pacient compatibil cu organele sau tesuturile prelevate, acestea pot intra in Reteaua Internationala de Transplant.

In cazul minorilor sau persoanelor lipsite de capacitate de decizie, consimtamantul va fi dat de parinti sau de tutorii legali.

In proiectul Ministerului Sanatatii se face referire si la diagnosticul mortii cerebrale, care se stabileste pe baza urmatoarelor criterii: absenta reflexelor de trunchi cerebral, absenta ventilatiei spontane, confirmata de testul de apnee, traseu electroencefalografic care sa ateste lipsa electrogenezei corticale sau eco Doppler transcranian sau angiografia celor 4 axe vasculare carotidiene sau scintigrafia cerebrala cu technetiu sau angio CT cranian care sa ateste lipsa circulatiei sanguine intracerebrale.

Cele 3 examene care confirma moartea cerebrala trebuie sa se repete la un interval de cel putin 6 ore in cazul adultilor.

Pentru copii, intervalul este de 48 ore pentru nou-nascutul cu varsta intre 7 zile – 2 luni, 24 de ore pentru ceicu varsta intre 2 luni -2 ani si 12 ore pentru cei cu varsta intre 2 -7 ani.

In cazul copiilor mai mari de 7 ani, procedura este similara cu cea a adultilor.

La nou-nascutii sub 7 zile, nu se declara moartea cerebrala.

 „Cauza care a determinat moartea cerebrala trebuie sa fie clar stabilita. Diagnosticul de moarte cerebrala va fi stabilit de doi anestezisti reanimatori diferiti sau de un anestezist reanimator si un neurolog sau neurochirurg”, se mai arata in proiect.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.