Program de screening renal dedicat constantenilor

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, Directia de Sanatate Publica din Constanta a lansat programul regional de screening pentru boala cronica de rinichi. Acesta se va desfasura in perioada martie – iulie 2013, este deschis tuturor persoanelor din judet si ofera gratuit anumite analize relevante pentru pacientii care prezinta un risc crescut in fata bolilor renale.

In acest sens, directorul DSP, dr. Constantin Dina, a declarat ca obiectivul programului este diagnosticarea corecta si la timp a pacientilor care risca sa dezvolte o afectiune renala cronica: “Prin acest program ne adresam medicilor de familie, dar in acelasi timp si pacientilor. Medicii de familie care au fost informati deja despre program sunt rugati sa direcrioneze pacientii cu risc catre laboratoarele incluse in programul de screening”.

Dupa cum a declarat sefa Sectiei de Nefrologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, conf. dr. Liliana Tuta, ultimul raport al Registrului Renal Roman arata ca in Romania numarul bolnavilor cu afectiuni renale tratati prin dializa creste semnificativ. Astfel, “numai la nivelul anului 2011 ritmul de crestere anual a fost de 7,2% in conditiile in care media europeana de crestere in interval de 5 ani a fost de 7,8%. Pacientii care ajung la dializa sunt pacienti in ultimul stadiu al bolii cronice renale, ori obiectivul acestui program de screening este tocmai de a-i sprijini pentru obtinerea unui diagnostic corect inainte sa ajunga in acest stadiu”.

Statisticile din domeniu atrag atentia asupra faptului ca in Romania prevalenta bolii cronice de rinichi in randul populatiei atinge valori intre 11-15% si se afla in ritm ascendent, afectiunea fiind asociata cel mai adesea cu diabetul si cu bolile cardiovasculare.

 

Sursa stire: Agerpres

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.