Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures va implementa un proiect cu finantare europeana nerambursabila de depistare a cancerului de col uterin pentru femeile din regiunea Centru.
Proiectul se adreseaza unui numar de aproximativ 170.000 de femei din regiunea Centru, urmand a fi derulat in parteneriat cu Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Targu Mures.
“Obiectivul general al proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea saraciei si a oricarei forme de discriminare, prin cresterea accesului la servicii durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sanatate si servicii orientate catre preventie, depistare precoce (screening) si tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% apartin grupurilor vulnerabile. Obiectivul specific al proiectului este cresterea numarului de persoane care beneficiaza de programe de sanatate si de servicii orientate catre preventie, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce pentru principalele patologii”, se precizeaza intr-un comunicat al SCJU Targu Mures.
In cadrul proiectului se vor derula activitati precum: screeningului primar prin testare Babes-Papanicolau si testare HPV in vederea depistarii leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, precum si diagnosticul si tratamentul precoce al leziunilor displazice ale colului uterin si reevaluarea periodica a pacientelor tratate pentru leziuni depistate in programe de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin.
Acest proiect cu finantare europeana nerambursabila va fi derulat de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, in parteneriat cu Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Targu Mures.
Pentru spital, acest proiect reprezinta o recunoastere a experientei si activitatii de peste 7 ani a echipei medicale in derularea programului de screening pentru cancerul de col uterin.
Potrivit conducerii unitatii medicale, prin acesta se doreste cresterea calitatii serviciilor medicale de screening si cresterea accesibilitatii femeilor din toate mediile sociale la programe de prevenire a cancerului de col uterin.
De asemenea, proiectul aduce un plus valoare prin achizitionarea si dotarea cu aparatura medicala de ultima generatie pentru efectuarea screeningului primar prin detectarea HPV.
Etichete: screening cancerul de col uterin, preventie cancer col uterin, testare HPV