Program de depistare gratuita a tuberculozei in 11 judete din tara

Ministerul Sanatatii demareaza actiunea de depistare activa a tuberculozei in judetele Botosani, Constanta, Galati, Iasi, Maramures, Neamt, Satu Mare, Salaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, in cadrul Programului „Abordarea provocarilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in Romania”.

Suma necesara pentru depistarea precoce si tratarea tuberculozei (3,5 milioane de euro) este nerambursabila si provine de la Fondul Global, transmite Ministerul Sanatatii.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoza (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine si asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei in gospodarie, la locul de munca, la scoala sau mediu comunitar.

Prin realizarea acestui proiect, cresc sansele de vindecare ale pacientilor si scade probabilitatea de a suferi complicatii sau sechele ale TB, implicit consecintele sociale si economice asociate tuberculozei.

Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoza, indiferent de statutul de asigurat si se va realiza in comunitati la risc, prin echipe mobile organizate si coordonate de catre directiile de sanatate publica judetene.

“Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetatenii straini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale si beneficiaza de tratament si alte drepturi prevazute de legislatia in vigoare, indiferent de nationalitate sau de statutul de asigurat.”, precizeaza MS.

Romania continua sa inregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoza dintre toate statele din Uniunea Europeana. In timpul pandemiei de COVID-19, cazurile de tuberculoza s-au redus cu aproximativ o treime, dar aceasta scadere este posibil sa fie cauzata de lipsa depistarii si a reticentei la accesarea serviciilor medicale in aceasta perioada.

Etichete: depistare gratuita a tuberculozei, diagnosticare tuberculoza, TBC

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.