Prof. dr. Calin Tataru: Pacientul se opereaza de cataracta cand nu mai vede bine


Societatea Romana de Cataracta si Chirurgie Refractiva, impreuna cu Societatea Romana de Oftalmologie au lansat astazi campania „Vezi diferenta!” Scopul campaniei este informarea publicului larg despre simptomele, riscurile si solutiile pe care le au persoanele care sufera de aceasta afectiune.

Cataracta este parte a procesului natural de imbatranire si presupune o opacifiere a cristalinului natural. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cel putin unul din doi varstnici este afectat de cataracta. Afectiunea poate sa apara dupa varsta de 40 de ani, prevalenta crescand odata cu varsta. Principalele simptome ale bolii sunt: vedere incetosata, dificultatea de a vedea noaptea, vedere dubla, modificarea dioptriilor”, ne-a explicat conf. dr. Mircea Filip, Presedintele Societatii Romane de Oftalmologie, prezent la conferinta de presa.

Medicul sustine ca aceasta boala este practic fireasca, este parte a procesului natural de imbatranire si este complet reversibila. Potrivit unui studiu realizat recent in 12 tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, 2 din 3 romani de peste 60 de ani nu stiu nimic sau au foarte putine informatii despre cataracta. Studiul scoate in evidenta nevoia de informare, in toate tarile participante la studiu, despre cataracta si solutiile pentru tratamentul acesteia.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cataracta este principala cauza de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). Boala are impact major asupra calitatii vietii pacientilor, sigurantei si independentei personale. Riscul de fractura de sold creste cu 24% pentru pacientii cu cataracta, de altfel studiul aratand ca 31% dintre pacientii care erau programati pentru operatia de cataracta au suferit caderi in perioada dinaintea operatiei. Aproximativ 50% dintre pacienti renunta la condus, pentru a evita accidentele. De asemenea, cataracta este frecvent asociata cu depresia.

„Singura modalitate prin care se inlatura cataracta si se revine la o vedere clara este prin operatie, o procedura obisnuita si frecventa care, in general, dureaza mai putin de 30 de minute. Mai mult, trebuie sa se stie ca operatia nu doare deloc. Concret, singurul tratament dispibil si care reda vederea este inlocuirea cristalinului natural opacificat cu unul artificial. In Europa 4,2 milioane de oameni se opereaza de cataracta, fiind practic cea mai frecventa operatie”, a completat si prof. dr. Calin Tataru, Presedintele Societatii Romane de Cataracta si Chiurgie Refractiva.

De asemenea, specialistii au afirmat si ca anual, in tara se fac aproximativ 94 de mii de operatii de cataracta, dintre care aproape 50 de mii in clinicile private. In Romania exista 75 de spitale cu departament de oftalmologie si 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie si sunt inregistrati 1200 de medici oftalmologi dintre care 260 sunt chirurgi. Pentru realizarea interventiei, casele de asigurari aloca fonduri, valoarea compensata a acestor cristaline fiind de 284 de lei in limita fondurilor disponibile, indiferent de tipul acestuia. In clinicile private costul operatiei este cuprins intre 1500 si 5500 lei. Rata de succes a operatiei este de 90%.

Medicii afirma si ca astazi, cristalinele trifocale, lansate in 2015, ofera, dupa operatie, vedere clara la apropiere, distanta intermediara si la departare, oferind independenta fata de ochelari. 96% din pacientii operati cu cristaline trifocale nu au mai avut nevoie de ochelari de vedere. Exista posibilitatea ca anumite afectiuni medicale sa creasca riscul de dezvoltare a cataractei (diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau obezitatea). De aceea, este esential ca pacientul inca de la primele simtome de boala sa mearga la medicul specialist oftalmolog, sa nu astepte agravarea bolii. 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

6 de intrebari si raspunsuri

 • Nibu Gabriela spune:

  Sufăr de cataracta la ochiul stâng. De asemenea am fost operata de cataracta la ochiul drept, însă după 4 ani de la operație nu mai vad cu acest ochi. As dori o programare la dumneavoastră, măcar ochiul stâng sa îl salvez. Mulțumesc!

 • Manuela spune:

  Citi pacienti si-au pierdut vederea dupa operatia de cataracta in Romania in ultimii 10 ani?

 • Radu GRIGORE spune:

  Unde găsesc lista cu cei 260 oftalmologi-chirurgi? Sau numai cei care operează CATARACTA în BUCUREȘTI?
  Vă mulțumesc anticipat!

 • iancu.vali spune:

  De ce lacrimez abundent dupa operatia de cataracta

 • Florica Boteanu spune:

  Cataracta poate aparea si in urma unui traumatism(lovitura deasupra ochiului drept)?

  • Dincă Vasile spune:

   Bună ziua ! Aș doriti să fac o programare la dv pentru o consultație mai amănunțită ,eventual o intervenție chirurgicală, dacă este cazul. Mulțumesc!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.