Procedurile de transplant pulmonar, deblocate

transplantTransplantul pulmonar va fi reluat, in scurt timp, urmare a demersurilor Ministerului Sanatatii, prin semnarea scrisorii de intentie intre Agentia Nationala de Transplant si Eurotransplant, organizatia europeana de profil.

„Ministrul Sanatatii, domnul Patriciu Achimas-Cadariu, a avut o serie de intalniri cu Prof. Bruno Meiser, Presedintele Eurotransplant si Prof. Walter Klepetko, seful Sectiei de chirurgie toracica si al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitara AKH din Viena, acolo unde sunt efectuate operatiile de transplant pentru pacientii romani, cu organe prelevate si puse la dispozitie prin reteaua Eurotransplant”, scrie intr-un comunicat de presa emis joi, 7 aprilie.

Astfel, s-a stabilit ca pentru toti cei 7 pacienti romani, aflati in evaluare, vor fi reactivate procedurile necesare, primii 2 dintre acestia urmand sa fie supusi transplantarii, imediat ce vor fi identificati donatorii compatibili.

Urmatorii pasi stabiliti, includ oficializarea relatiei Romaniei cu Eurotransplant, prin semnarea unui nou acord – ultimul incheiat expirand la finele anului 2013 – evaluarea si recoltarea plamanilor de la eventualii donatori romani si, ulterior, infiintarea a minimum 3 centre regionale de urmarire post-transplant, in tara noastra.

Partile au convenit, totodata, ca pe fondul cresterii cererilor pentru acest tip de procedura terapeutica, respectiv de faptul ca AKH, prin agentia Eurotransplant, nu poate asigura mai mult de 10 transplanturi anual, este imperios necesara deschiderea unui Centru National de Transplant in Romania.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.