Proceduri de medicina regenerativa la SJU Suceava


La Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Suceava s-a realizat in premiera o interventie minim invaziva prin proceduri de medicina regenerativa care trateaza leziunile la articulatii prin injectare cu plasma imbunatatita.

Conducerea unitatii medicale a precizat ca va achizitiona o centrifuga computerizata pentru obtinerea plasmei imbogatite cu trombocite din sange recoltat de la pacient, indicata in tratamentul leziunilor musculoscheletale, ce va permite ortopezilor din spital sa intervina in cazul pacientilor cu leziuni cartilaginoase depistate si tratate artroscopic, miercuri fiind realizata, experimental, prima interventie la un pacient in varsta de 38 de ani, relateaza Agerpres.

Seful Sectiei de Ortopedie si Traumatologie din cadrul SJU Suceava, Razvan Bandac, a spus ca plasma imbogatita cu trombocite (PRP), potrivit studiilor clinice, imbunatateste regenerarea leziunilor partiale, folosindu-se resursa fiecarui organism.

“Trombocitele au un rol in regenerare, rol in oprirea sangerarilor, in cicatrizarea plagilor, sintetizeaza factorii de crestere celulara (…) Este un plus pentru a stimula si au indicatii in artrozele usoare si medii, la pacientii tineri cu leziuni cartilaginoase depistate si tratate artroscopic. Rolul ei este de a cicatriza si a forma un nou cartilaj in zonele care sunt afectate, impreuna cu acidul hialuronic’, a aratat Bandac, potrivit sursei mentionate.

El a mai precizat ca procedura este indicata, in special, in cazul leziunilor partiale, intalnite mai ales in randul tinerilor la care articulatiile gleznei si genunchilor sunt cele mai solicitate si expuse, iar rezultatele in urma injectarii prin procedura PRP se vad in timp, depinzand de severitatea si marimea leziunilor, de varsta si activitatea pacientului.

Aceasta procedura este minim invaziva si consta in recoltarea unei probe de sange de la pacient, in conditii sterile, cu un kit special, iar prin centrifugare se scot mai multe fractii, printre care trombocite inalt purificate, ce ulterior se introduc in articulatia lezata, intreaga procedura fiind estimata ca durata la 30 – 45 de minute si se poate realiza in ambulatoriul de specialitate.

Perioada de regenerare a leziunilor variaza de la un pacient la altul in functie de zona afectata, de gravitate, marimea leziunii. Medicii subliniaza ca scopul procedurii PRP este de a intarzia cat mai mult protezarea si de a creste calitatea vietii pacientului. 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.