Problemele cu care se confrunta copiii cu TSA si parintii acestora

Lipsa serviciilor specializate integrate, cooperarea deficitara intre specialistii din domeniile medical, psihologic, social si educational, accesul dificil si costisitor la serviciile de diagnosticare, evaluare si abilitare/reabilitare sunt principalele probleme cu care se confrunta copiii cu tulburari din spectrul autist si parintii lor, afirma reprezentantii Asociatiei Help Autism, potrivit Agerpres.

„Accesul la serviciile de abilitare/reabilitare este mult ingreunat cu precadere de: diagnosticarea intarziata, deficitul de servicii de sanatate, servicii de abilitare/reabilitare insuficiente sau lipsa acestora in zonele rurale si orasele mici sau anumite cazuri chiar si din resedintele de judet, servicii contra cost si cu capacitatea limitata. De asemenea, parintii sunt neinformati si nesprijiniti in ceea ce reprezinta traseul copilului de la procesul de diagnosticare, accesarea de servicii de abilitare/reabilitare si institutiile care le ofera. In majoritatea judetelor serviciile de abilitare/reabilitare pentru persoanele cu TSA exista doar in orasele mari, iar in localitatile mici aceste servicii lipsesc, ceea ce reduce drastic sansa copiilor cu TSA care locuiesc in mediul rural sau in orase mici de a avea acces la servicii de abilitare/reabilitare”, spun reprezentantii asociatiei, intr-un document de politici publice alternative, conform sursei citate.

In acelasi document se mai arata ca, din cauza lipsei retelelor de servicii specializate integrate, copiii si familiile lor apeleaza la serviciile oferite de furnizori privati de servicii de psihoterapie, de abilitare/reabilitare si educationale, de cele mai multe ori platind pentru acestea, insa fara sa fie evaluata si calitatea oferita de furnizori.

„Pentru copiii cu TSA interventia timpurie cu terapii specifice si continuarea interventiilor intr-o maniera consecventa si pe perioade medii sau lungi de timp sunt esentiale pentru recuperarea copilului si dobandirea de catre acesta a posibilitatilor de a duce o viata cat mai independenta”, sustine Asociatia Help Autism.

Datele INSP arata ca numarul cazurilor noi diagnosticate cu TSA si inregistrate in cabinetele medicilor de familie a crescut de la an la an, de la 361 de cazuri in 2008 la 1.147 in 2017.

Peste 40% dintre cazurile noi identificate anual sunt copii ce provin din mediul rural fara acces la serviciile de abilitare/reabilitare din orasele mari.

Etichete: copii autism, tulburari de spectru autist, TSA, diagnostic autism, centre copii autism, psihoterapie autism

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.