Primele semne ale autismului

In zilele noastre, autismul este o provocare careia din ce in ce mai multi parinti trebuie sa ii faca fata. Tulburarea are o gama variata de simptome care pot fi identificate inca din jurul varstei de 6-8 luni.

Ca parinte iti este foarte greu sa accepti ca propriul copil este diferit, dar o diagnosticare timpurie este esentiala in cazul autismului. Vorbim de semne care atrag atentia inca din primele luni de viata ale copilului: lipsa contactului vizual, gangurit anormal/ limitat (de exemplu: tipetele), absenta imitatiei sunetelor, gesturilor, expresiilor  si a reactiilor normale pe care un copil ar trebui sa le aiba atunci cand cineva vorbeste cu el.

Dupa varsta de un an copilul nu arata cu degetul sau nu face alte gesturi si nu pare preocupat de jucarii. Exista posibilitatea ca un copil cu autism in varsta de un an sa nu vorbeasca deloc sau sa apara primele cuvinte, insa acestea sa nu fie folosite in context. De asemenea, copilul nu da dovada de neliniste la separarea de mama.

Pe masura ce copilul creste, semnele devin din ce in ce mai evidente:

Limbajul si comunicarea unui copil cu autism sunt slab dezvoltate, de obicei apare frustrarea in imposibilitatea de a exprima ce doresc. Pana la varsta de 24 de luni copilul cunoaste mai putin de 15 cuvinte, acestea apar si dispar din vocabularul lui. Mai tarziu combinatiile de cuvinte sunt rare, poate sa apara, in unele cazuri, repetarea propozitiilor sau a cuvintelor (ecolalie). Ritmul, tonul si volumul vorbirii pot fi ciudate. Copilul nu intelege si nu exprima concepte abstracte, nu poate purta o conversatie, nu foloseste potrivit pronumele, in special pronumele personal si pronumele posesiv, si rareori pune intrebari.  

Un copil cu autism poate fi usor identificat prin autostimularile pe care le manifesta, de exemplu:  fluturatul mainilor, mirositul obiectelor, frecatul palmelor. Aceste miscari sunt folosite cu scopul de a reduce anxietatea, foarte prezenta in viata acestor copii.

Interactiunea sociala este un alt aspect important care trebuie privit in cazul copilului cu autism.  Acesta din urma poate prezenta interes scazut in interactiunea cu ceilalti, lipsa contactului vizual si dorinta de a petrece cat mai mult timp singur. Poate accepta alti copii in mica masura sau nu ii accepta deloc. In jocurile cu covarstnicii nu intelege regulile de joc.

Autismul nu poate fi vindecat in totalitate, insa prin terapie el poate fi ameliorat. Astfel spus terapia ii ajuta pe copiii cu aceasta tulburare sa aiba un comportament functional, sa se integreze in societate si sa se dezvolte armonios. Insa doi factori sunt foarte importanti atunci cand vorbim de progresele copilului cu autism: varsta la care incepe programul de treapie si tulburarile asociate autismului (de exemplu: afectiuni psihiatrice asociate, retard mental sau ADHD).

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism
Contact: 0753 055 852
asociatia.aita@yahoo.com

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.