Primaria Bucuresti deconteaza contravaloarea certificatelor medico-legale

reteta-compensata-medic-politistiConsiliul General al Municipiului Bucuresti  a decis ca certificatele medico-legale pentru victimele violentei in familie din Capitala sa fie decontate de municipalitate, din bugetul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB.

„Avand in vedere faptul ca victimele violentei in familie sunt obligate sa paraseasca domiciliul conjugal in graba, intrucat viata, integritatea fizica, psihica ori libertatea le este pusa in pericol, acestea ajung in strada, de cele mai multe ori fara a avea asupra lor documente sau bani. Tinand cont de acestea, DGASMP considera oportuna aprobarea unei hotarari a CGMB prin care sa se asigure decontarea costurilor aferente serviciilor privind examinarea victimelor si eliberarea certificatului medico-legal”, scrie in anexa hotararii, conform Agerpres.

Hotararea vizeaza victimele violentei in familie care au domiciliul pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Bucuresti, atat copii, cat si persoane adulte.

Contravaloarea certificatului poate fi achitata de catre victima, urmand ca aceasta sa-si recupereze banii in baza cererii si a chitantei depuse in original la DGASMB. De asemenea, suma poate fi achitata si de catre personalul Centrului de asistenta pentru mama si copil, in baza unei imputerniciri emise de reprezentantul legal al DGASMB, cu recuperarea sumei in baza referatului, a chitantei depuse in original si a formularului de decont.

O alta posibilitate este ca, in baza cererii depuse la DGASMB de catre victima violentei in familie, directia sa emita ordin de plata sau sa achite prin varsamant direct in contul institutiei de medicina legala.

Conform sursei mentionate, cuantumul serviciilor privind examinarea victimelor si eliberarea certificatului medico-legal este de 38 de lei. Examinarea persoanelor pentru a constata virginitatea, deflorarea, sarcina, viduitatea sau avortul patologic costa 50 de lei, iar examenul petelor de lichid seminal – 45 de lei.

In cazul in care aceste costuri vor fi majorate, DGASMB va deconta emiterea certificatului medico-legal, conform bugetului aprobat si rectificarilor ulterioare. Anual vor fi decontate in medie 500 de certificate, dar numarul acesta poate fi depasit,  mai prevede hotararea adoptata de CGMB.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.