Preventia si rezolvarea problemelor stomatologice la copii

Ingrijirea danturii celor mici este extrem de importanta, fiind primul pas spre o sanatate orala buna in viata adulta. Despre principalele probleme stomatologice la copil si mai ales despre modul in care acestea pot sa fie rezolvate, ne-a povestit doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Principalele probleme dentare la cei mici si rezolvarea lor:

•Suzeta sau sugerea degetului. Cei mici vin pe lume cu reflexul suptului, in felul acesta putand sa se hraneasca. De asemenea, obiceiul de a introduce diferite obiecte in gura este pentru ei un mod de a cunoaste lumea inconjuratoare: cunosc textura, gustul, consistenta lucrurilor, iar in plus le ofera celor mici si un confort psihologic. Atentie! Daca sugerea degetului sau a suzetei persista dupa varsta de 2-3 ani, dintii vor fi impinsi in fata si uneori in sus, iar maxilarele vor fi impiedicate sa se dezvolte normal. De aceea, parintele trebuie sa caute solutii. De exemplu, poate aplica substante amarui pe deget care sa-l opreasca pe copil de a duce degetul la gura. Metodele dure sunt de evitat, deoarece vor avea efect invers celui asteptat. Daca acesti pasi nu determina copilul sa renunte la sugerea degetului, dupa varsta de 5-6 ani un medic ortodont cu experienta va reusi sa rezolve cu succes problemele dentare aparute. Cu cat aparatul dentar este aplicat mai devreme, cu atat rezultatele vor fi obtinute mai rapid, fapt pentru care este recomandat ca acest pas sa nu astepte pana la schimbarea tuturor dintilor de lapte.

•Caria dentara. Poate sa apara inca de la varste foarte mici – caria de biberon- sau mai tarziu, toate cariile au aceeasi cauza: contactul prelungit al alimentelor cu dintii. Alimentele permit inmultirea bacteriilor, care apoi vor produce acizi, ce vor scoate calciul din smaltul subtire al dintilor de lapte. Caria este o sursa de infectie care produce durere, dificultati de masticatie, pierderea precoce a dintilor fiind de preferat evitarea ei indiferent de varsta. Pentru a preveni aparitia cariilor cel mic nu trebuie lasat sa adoarma cu biberonul in gura, trebuie evitate lichidele indulcite si, cel mai important, trebuie ajutat sa se spele corect pe dinti.

•Pierderea precoce a dintilor. Fiecare dinte de lapte pastreaza spatiul pentru dintele permanent care il va inlocui. Daca din cauza cariilor sau a unor accidente unii dinti de lapte sunt extrasi mai devreme, ceilalti dinti vor migra, ocupand locul dintelui permanent – care fie va iesi stramb, fie va ramane blocat in os. Singura solutie este tratarea cariilor dintilor de lapte pentru a-i pastra cat mai mult pe arcada, pana cand vor cadea in mod natural. Daca in ciuda tuturor eforturilor un dinte este pierdut, medicul ortodont poate aplica un mentinator de spatiu care sa impiedice micsorarea acestuia.

•Introducerea limbii intre dinti in timpul vorbirii. Chiar daca vorbirea “peltica” poate parea un farmec al copilului, prezenta acesteia poate crea dificultati de comunicare cu alte persoane. Dar efectul medical cel mai important este acela ca limba, care este un muschi foarte puternic, va impinge dintii in sus si in fata, producand si dificultati de masticatie, pe langa aspectul inestetic. In astfel de situatii, un specialist logoped il va invata pe cel mic cum sa pronunte corect sunetele, iar medicul ortodont va ajuta la prevenirea agravarii problemelor dentare si corectarea celor aparute prin aplicarea unui aparat dentar.

•Respiratia orala. Respiratia pe gura usuca dintii, favorizand aparitia cariilor si poate produce ingustarea maxilarului superior si impingerea in fata a incisivilor. In cazul respiratiei pe gura este necesare o consultatie ORL, care sa identifice si sa trateze cauza respiratiei orale – rinite, polipi, sinuzite, amigdalite, deviatii de sept nazal – si tratamentul cu aparat dentar, pentru corectarea efectelor ortodontice.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.