Presedintele CNAS: Putem sa depunem eforturi sa imbunatatim partea de educatie in ideea combaterii sedentarismului

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Adela Cojan, spune ca trebuie depuse eforturi pentru imbunatatirea educatiei pentru sanatate in ideea combaterii sedentarismului si cresterii activitatii fizice, potrivit Agerpres.

„Noi ocupam ultimele locuri, e adevarat, ca si organizare si functionare a sistemului sanitar si ca si calitate a serviciilor, insa, putem sa depunem eforturi sa imbunatatim partea aceasta de educatie pentru sanatate in ideea combaterii sedentarismului si cresterii activitatii fizice, astfel incat, atat prin influentele personale, cat si prin influentele interpersonale, institutionale sau comunitare sa putem sa schimbam mentalitati, atitudini, nivele de cunostinta si chiar comportamente in populatia noastra. (…) Cresterea procentului de persoane care vor practica activitatea fizica sau programele de combatere a sedentarismului, da, vor putea contribui atat la evitarea sau reducerea deceselor evitabile, la reducerea duratelor medii de spitalizare pentru principalele afectiuni majore cu impact in sanatatea publica, respectiv cancere si afectiuni cardiovasculare”, a declarat Adela Cojan, conform sursei citate.

De asemenea, ea a subliniat ca medicina bazata pe dovezi arata ca, pe langa combaterea bolilor cardiovasculare, efortul, activitatea fizica contribuie la combaterea cancerului pulmonar, a celui de col si a celui de san.

„Ce recomanda specialistii din domeniu pentru a ajunge la aceste rezultate – 150 de minute pe saptamana de efort fizic intens, asta inseamna cel putin 30 de minute pe zi din cele cinci zile lucratoare de efort fizic intens, pentru populatia intre 18 si 64 de ani sau 300 de minute pe saptamana de activitate moderata, care pot ajuta la reducerea indicatorilor de morbiditate si mortalitate prin aceste afectiuni majore in tabloul morbiditatii oricarei tari”, a mai explicat presedintele CNAS.

Etichete: beneficii activitate fizica, combatere sedentarism, combatere boli cardiovasculare, combatere cancer

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.