Pneumonia, „ucigasul uitat al copiilor”

Pneumonia a fost definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) si UNICEF drept „ucigasul uitat al copiilor”.

Aceasta boala, cu cauze virale, bacteriene sau fungice, poate surveni la orice varsta, dar este periculoasa in special pentru copiii sub 5 ani, fiind responsabila de 16% din decesele survenite in intreaga lume la aceasta grupa de varsta (peste 920.000 in anul 2015).

Din acest motiv, cele doua institutii internationale au lansat in anul 2009 un plan global de actiune pentru prevenirea si controlul pneumoniei (GAPP) si au sustinut tehnic formarea unei coalitii mondiale de organizatii impotriva acestei boli.

Totodata, s-a instituit si ziua mondiala destinata constientizarii amplorii problemei pneumoniei infantile, deoarece s-a constatat ca in lume doar unul din 5 parinti (sau ingrijitori ai copiilor) cunosc semnele bolii (respiratie dificila, tuse, febra, dureri de cap, frison, pierderea poftei de mancare, convulsii etc.) si doar jumatate dintre copiii bolnavi de pneumonie primesc ingrijiri medicale.

„In Romania, numarul anual al deceselor provocate de aceasta boala la copiii sub 5 ani s-a diminuat cu peste 75% in ultimii 15 ani, dar problema pneumoniei se afla in continuare in atentia autoritatilor din domeniul sanitar. CNAS sustine depistarea si tratamentul pneumoniei prin finantarea investigatiilor medicale, medicamentelor si serviciilor medicale necesare, aliniindu-se astfel obiectivului Organizatiei Mondiale a Sanatatii si UNICEF de reducere sub 3 la mie a mortalitatii copiilor copiilor cu varsta sub 5 ani din cauza pneumoniei, pana in anul 2025”, scrie intr-un comunicat al CNAS.

Potrivit surssei mentionate, incidenta cazurilor de pneumonie la copiii sub 5 ani depinde in mare masura de factori de risc precum malnutritia, poluarea aerului din interiorul locuintei si nevaccinarea.

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Pneumoniei se marcheaza an de an la data de 12 noiembrie.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.