S-a creat plasturele impotriva alergiei la alune si arahide

S-a creat primul plasture transdermic impotriva alergiei la alune si arahide, conform celor mai recente rezultate ale unui studiu clinic recent in Statele Unite ale Americii.

Plasturele numit Viaskin poate reduce cu 98% riscul de soc alergic exacerbat, care poate fi fatal, conform unui studiu clinic aflat in faza a 2-a, efectuat timp de peste doi ani asupra unui grup compus din 171 de pacienti cu varste intre 4 si 11 ani, relateaza AFP.

In cadrul studiului, 83,3% dintre participanti au reusit sa multiplice cantitatea de arahide pe care o puteau consuma.

Rezultatele sunt extrem de incurajatoare. Acesta este primul plasture pentru desensibilizarea si vindecarea alergiilor alimentare„, a mentionat intr-un interviu acordat AFP,  dr. Pierre-Henri Benhamou, cofondator si CEO al companiei care a creat plasturele, adaugand ca in prezent „nu exista nici un tratament impotriva acestui tip de alergeni.

Agentia pentru Alimente si Medicamente (FDA) a Statelor Unite a acordat statutul de agent terapeutic acestui plasture, deschizand calea catre un proces accelerat de autorizare de punere pe piata a acestuia, posibil in 2018, mai arata sursa citata.

Plasturele contine un extract foarte concentrat de proteine de arahide – 250 de micrograme – ce patrunde in epiderma fara a trece in sange, evitandu-se astfel riscul de soc alergic in timp ce se produce desensibilizarea treptata. El se bazeaza pe o descoperire care a demonstrat ca este posibil sa se actioneze asupra sistemului imunitar prin piele. Plasturele trebuie purtat in permanenta si se schimba zilnic, relateaza si Agerpres.

„Scopul nu este sa se poata manca un pachet cu arahide, ci sa se reduca sensibilitatea pentru a se evita o reactie potential fatala in cazul consumului accidental de arahide”, a mai afirmat precizat Benhamou.

Se estimeaza ca intre 6% si 8% din populatia Europei si Statelor Unite sufera de alergii alimentare precum cele la arahide, oua, grau, soia sau fructe de mare, procentele fiind probabil asemanatoare in China si Japonia.

Pentru alergia la lapte, ce afecteaza 2% dintre copii si 1% dintre adulti, firma franceza a dezvoltat deja un plasture care a fost testat intr-un studiu clinic aflat in faza a doua, avand rezultatele similare cu cele obtinute de plasturele dezvoltat pentru reactia periculoasa la arahide, mai relateaza sursele mentionate.

De asemenea, compania a anuntat ca lucreaza la dezvoltarea unui plasture pentru desensibilizarea la alergenii prezenti in oua, ce afecteaza cu preponderenta persoanele din Asia.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.