Pintea: Preventia in Sanatate este foarte importanta, dar in oncologie poate face diferenta

In fiecare an, la 1 octombrie, este marcata Ziua luptei impotriva cancerului de san, cu scopul de a creste gradul de constientizare cu privire la cancerul de san si de a sublinia importanta campaniilor de informare, a preventiei si programelor de screening, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sanatatii.

„Preventia in Sanatate este foarte importanta, dar in oncologie poate face diferenta. Bolnavul oncologic se poate trata cu succes in multe cazuri daca descopera boala la timp. De altfel, cresterea numarului de persoane care beneficiaza de programe de sanatate si de servicii orientate catre preventie, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce pentru principalele patologii cu impact asupra sanatatii publice reprezinta unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare”, transmite ministrul Sorina Pintea in comunicatul MS.

Incepand de anul trecut, Romania beneficiaza de aproximativ 21 milioane de euro pentru depistarea precoce a cancerului de san.

Ministerul Sanatatii a demarat programul performant de depistare precoce a cancerului de san pentru care s-a primit aprobarea finantarii europene, si care se afla in faza de implementare a etapei I care presupune dezvoltarea metodologiilor de testare, instruirea personalului ce va fi implicat in etape de screening, precum si dezvoltarea de registre de screening.

Conform comunicatului citat, in premiera, pe parcursul a 5 ani, peste 30.000 de femei 2 regiuni de dezvoltare vor beneficia gratuit de mamografii, dar si de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.

Tot in cadrul proiectului vor fi finantate actiuni de achizitie echipamente (ex. aparatura de laborator necesara derularii actiunilor de screening/ aparatura de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, punctie/ biopsie asistata, aparatura specifica confirmare leziuni laborator anatomie-patologica, suport informatic de telemedicina pentru dubla citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unitati mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar si actiuni de sprijinire a femeilor, in special a celor diagnosticate in programul de screening pentru cancerul de san.

„Cancerul ramane una dintre principalele cauze de deces din intreaga lume. De aceea este nevoie continua de educare, informare si preventie in domeniul oncologic. Am facut pasi importanti, dar mai avem multe de facut in acest domeniu. Dar cel mai important este ca fiecare dintre noi sa constientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat pentru sustinerea sanatatii din Romania in acest domeniu. Doamnelor, inainte de a fi ministrul Sanatatii sunt femeie si mama! Va incurajez sa luati cele mai corecte decizii, atat pentru sanatatea dumneavoastra, cat si pentru binele familiilor. Mergeti la un control medical anual! Preventia ne poate salva viata!”, mai transmite ministrul Sorina Pintea de Ziua luptei impotriva cancerului de san.

Etichete: cancerul de san, cancer la san, cancer mamar, investigatii sani

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.