Peste un sfert dintre bolnavii de Covid-19 au simptome si dupa sase luni

Covid-19 este o boala ce poate fi persistenta si poate genera simptome de lunga durata, releva un nou studiu realizat de cercetatori elvetieni.

Cercetarea arata ca peste un sfert dintre bolnavii adulti care au depasit boala au prezentat simptome chiar si dupa sase luni, relateaza EFE.

La acest studiu, publicat de revista Plos One si realizat de Universitatea din Zurich, au participat 431 de persoane care au avut COVID-19 intre februarie si august 2020. Dintre bolnavii cu COVID-19 persistent, 55% au semnalat ca simptome oboseala, 25% dificultati de respiratie si 26% probleme de depresie, scrie si Agerpres.

Echipa condusa de Milo Puhan, de la Universitatea din Zurich, a constat ca 26% dintre cei care s-au imbolnavit nu s-au recuperat complet in cele sase sau opt luni de la diagnostic, in timp ce 40% au facut cel putin o vizita la medic dupa ce depasisera stadiul acut al bolii.

Datele arata si ca un procent mai mare de femei si de pacienti initial spitalizati au declarat ca nu s-au recuperat intru totul, comparativ cu barbatii si cei care au depasit boala fara sa fie nevoie sa fie internati.

Daca la inceput raspunsul sistemelor medicale de sanatate publica fata de SARS-CoV-2 s-a axat pe combaterea perioadei acute a bolii, autorii amintesc ca tot mai multe probe arata ca infectia poate avea si consecinte pe termen lung pentru sanatatea fizica si mentala, mai precizeaza sursele citate,

Prin urmare, autorii acestui studiu considera ca aceste rezultate arata necesitatea de a planifica la timp resursele si de a adapta serviciile sanitare la nevoile persoanelor care au suferit de COVID-19 de lunga durata.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.