Peste jumatate dintre pacientii din Bucuresti au primit cel putin o data un diagnostic gresit (studiu)

Peste jumatate dintre pacientii din Bucuresti au primit cel putin o data un diagnostic gresit sau un tratament neadecvat, se arata intr-un studiu dat publicitatii miercuri de Intermedicas.

Potrivit studiului, sase din zece pacienti bucuresteni afirma ca au consultat doi sau mai multi medici inainte de a primi un diagnostic corect.

Mai mult, 7 din 10 pacienti bucuresteni spun ca ar fi dispusi sa apeleze la un serviciu specializat de second opinion medical in cazul in care s-ar confrunta cu o afectiune oncologica si ar dori sa aiba siguranta unui diagnostic corect si a unui plan adecvat de tratament, relateaza Agerpres citand studiul.

Conform cercetarii, 60% dintre pacientii care au primit un diagnostic corect in cadrul serviciului de second opinion medical nu s-ar mai intoarce la medicul care i-a diagnosticat gresit, iar peste 20% afirma ca s-ar intoarce la primul medic, insa i-ar solicita acestuia schimbarea planului de tratament.

Vorbind despre opinia medicala primita in cadrul serviciului de second opinion, 8 din 10 pacienti din Bucuresti sustin ca serviciul specializat de second opinion medical a adus completari diagnosticului initial sau l-a infirmat. Doar 23,1% declara ca serviciul de second opinion a confirmat diagnosticul.

Printre cele mai importante specialitati medicale pentru care pacientii au apelat la serviciul de second opinion specializat se numara oncologia (29,7%), ginecologia (13,5%), neurologia (13,5%), endocrinologia (10,8%) si cardiochirurgia (8,1%), mai precizeaza sursa mentionata.

Pacientii bucuresteni au o atitudine favorabila fata de serviciul specializat de second opinion medical. 73% dintre acestia considera ca serviciul le ofera in mare masura siguranta unui diagnostic corect, iar 62% spun ca serviciul de second opinion medical ii ajuta, in foarte mare masura, sa inteleaga mai bine problema medicala de care sufera.

Cercetarea a fost realizata in perioada octombrie – noiembrie 2017, pe un esantion de peste 600 de respondenti, reprezentativ pentru populatia cu varste de peste 22 ani, utilizatori ai internetului, din Bucuresti.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.