Peste 6000 de romani s-au inscris, in 2019, in Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

In prezent, peste 66.000 de persoane sunt inscrise in Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din Romania.

„Anul acesta, in 2019, peste 6.000 de semeni ai nostri s-au inscris in acest registru national. Avem in acest moment peste 66.000 de oameni inscrisi, asta inseamna 66.000 de sanse la viata pentru pacientii cu afectiuni hematopoietice. (…) Acesti pacienti sunt numiti in literatura de specialitate ‘supravietuitori’, eu as spune ca sunt ‘renascuti’. Pentru 210 pacienti nu s-a gasit donator compatibil nicaieri in lume. Pentru 70 s-a gasit un singur donator compatibil, dar, din pacate, a fost prea tarziu pentru ei. In prezent, in Romania, sunt 37 de pacienti care asteapta un donator compatibil, dar cu cat numarul persoanelor inscrise in registru creste, cu atat si sansele acestor 37 de persoane cresc. Poate parea ciudat, pentru restul populatiei 37 este un numar mic, dar la nivelul nostru 37 nu este un numar. Sunt 37 de vieti care asteapta o sansa”, a declarat ministrul Sorina Pintea, conform Agerpres.

Demnitarul si-a exprimat speranta ca anul viitor vor fi 100.000 de persoane inscrise in registru.

Etichete: celule stem, celule hematopoetice, registru celule stem

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.