OMS: Peste 55 de ore de munca pe saptamana creste riscul de deces

Peste 55 de ore de munca pe saptamana creste riscul de deces cauzat de accidente vasculare cerebrale si boli cardiace, arata un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si al Organizatiei Internationale a Muncii (ILO), publicat luni si citat de AFP, DPA si Agerpres.

Potrivit estimarilor, numarul mare de ore lucrate a dus la 745.000 de decese cauzate de atacuri cerebrale si de boli cardiace in 2016.

OMS si ILO estimeaza ca 398.000 de persoane au murit de atac cerebral si 347.000 de boli de inima in 2016 din cauza ca au lucrat cel putin 55 de ore pe saptamana.

Intre anii 2000 – 2016, numarul de decese de boli de inima cauzate de numarul mare de ore de lucru a crescut cu 42%, iar cel al deceselorde AVC, cu 19%, mai arata studiul, publicat in revista Environment International.

Problema bolilor legate de munca este semnificativa in special la barbati (72% dintre decese au aparut in randul barbatilor), la lucratorii de varsta mijlocie sau mai in varsta.

Conform studiului, un numar de cel putin 55 de ore de lucru pe saptamana este asociat cu un risc estimat de 35% mai mare de AVC si de 17% mai mare de cardiopatie ischemica, fata de situatia cu 35-40 de ore pe saptamana.

Analiza data publicitatii mai arata ca numarul persoanelor care lucreaza mai multe ore este in crestere.

„Pandemia de COVID-19 a schimbat semnificativ modul in care lucreaza multa lume. Telemunca a devenit norma in multe industrii, iar granitele dintre casa si serviciu dispar deseori „, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Niciun loc de munca nu merita riscul unui atac cerebral sau al unei boli de inima. Guvernele, angajatorii si lucratorii trebuie sa colaboreze pentru a conveni asupra unor limite, pentru a proteja sanatatea angajatilor”, a mai afirmat seful OMS.

„A lucra 55 de ore sau mai mult pe saptamana reprezinta un mare risc pentru sanatate. Este momentul ca toti – guverne, angajatori si salariati – sa recunoastem in sfarsit ca un numar mare de ore de lucru poate duce la decese premature „, a subliniat si dr. Maria Neira, directoare a Departamentului de mediu, schimbari climatice si sanatate al OMS.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.