Peste 40% dintre alergii sunt cauzate de acarieni


Studiile americane sustin ca peste 95% dintre acarieni se gasesc pe pat, mai exact pe saltele, perne, pilote, inclusiv in lenjeria de pat. Totodata, datele statistice arata ca peste 40% dintre alergii sunt cauzate de acarieni. Anca Rusen

Simptomele alergiei la acarieni sunt prezente pe toata durata anului. Oricat am incerca nu putem sa scapam definitiv de acarieni, specialistii in domeniu sustin ca nici macar curatenia temeinica nu contribuie la eliminarea numarului de acarieni. Sunt si situatii cand se apeleaza la medicamente sau la alte metode cu rolul de a reduce sau de a ameliora simptomele alergiei, tratamente care, in plus, pot gestiona si asmtul.

Ce este alergia cauzata de acarieni?

Este alergia cea mai raspandita in tarile occidentale, fiindca casele cu multe dormitoare ofera conditii ideale acarienilor, fiind adevarate incubatoare pentru acestia. Numeroase studii au demonstrat ca sensibilizarea la acarieni reprezinta cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea astmului si ca fisurile microscopice din mucoasa respiratorie produse de acarieni favorizeaza trecerea altor alergeni, facilitand astfel aparitia unor alergii noi care agraveaza tabloul clinic existent. Cu toate acestea, specialistii sustin ca acest tip de alergie este usor de controlat daca se iau masuri profilactice. Mai exact, protejarea de acarieni este mai usor de realizat pentru ca nu sunt dispersati in aer, ci se acumuleaza in saltele, perne, paturi si pilote. Studiile stiintifice arata ca, acoperirea saltelelor, pernelor, paturilor si pilotelor cu huse antiacarieni certificate, poate reduce expunerea la alergeni de 100 pana la 1000 de ori intr-o luna, cu beneficii obiective si masurabile pentru persoanele cu alergii.

Ce sunt acarienii?

Acarienii Dermatophagoides sunt microorganisme din familia arahnidelor si invizibili cu ochiul liber, acestia se pot vedea numai la microscop. Au dimensiuni de aproximativ 250 de microni si se estimeaza ca un gram de praf poate contine pana la 20.000 de acarieni. Desi frecvent sunt denumiti „acarieni din praf „, sunt dispersati neuniform in casa si cea mai mare concentratie (peste 94%) este atinsa la nivelul patului (saltele, perne, paturi si pilote). Acarienii se hranesc cu celulele moarte de pe pielea omului sau a animalelor, in esenta nefiind nocivi. Insa, unii copii sau adulti al caror sistem imunitar percep acarienii ca pe dusmani pot dezvolta probleme grave de sanatate, mai exact alergii la acarieni.

Cand apar alergiile?

Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la o substanta straina, cum ar fi polenul, parul de la animale sau acarienii. Sistemul imunitar produce proteine cunoscute sub numele de anticorpi care au rolul de a proteja persoana in cauza de invadatorii nedoriti care pot provoca infectii sau alte probleme medicale.

Specialistii sustin ca in momentul in care un copil sau un adult are o alergie, sistemul imunitar produce anticorpi care vor identifica alergenul ca fiind ceva daunator, chiar daca nu este. Astfel, la contact cu alergenul, sistemul imunitar produce un raspuns inflamator in pasajele nazale sau in plamani. Expunerea prelungita sau regulata la alergen poate provoca inflamatia (cronica) asociata cu astmul.

De regula, alergia la acarieni are nuante usor diferite de la persoana la persoana, putand evolua ca rinita alergica simpla, rinoconjunctivita, simpla sau asociata cu astm bronsic alergic sau chiar si cu manifestari cutanate de tipul dermatitei atopice.
Cele mai frecvente simptome includ: stranutul, mancarimea nazala, secretiile nazale apoase, obstructia nazala, rinita alergica. Uneori, se pot adauga simptome specifice conjunctivitei precum sunt: lacrimare, mancarime oculara, ochii rosii sau pleoape inflamate.
Sunt cazuri in care netratata, alergia la acarieni duce la accentuarea astmului bronsic. In astfel de situatii pacientul se poate confrunta cu simptome precum: respiratie dificila, durere toracica, un sunet fluierat sau suierat cand expira, tulburari de somn cauzate de dificultati de respiratie, tuse iritativa sau respiratie suieratoare, secretii rino-sino-bronsice abundente.

Complicatii posibile:

Daca o persoana este alergica, expunerea la acarieni ii poate aduce serioase complicatii. Cele mai frecvente sunt:
• Infectii sinusale. Inflamatia continua a tesuturilor din pasajele nazale cauzate de alergia la acarienii poate obstructiona sinusurile, in felul acesta crescand riscul ca persoana in cauza sa dezvolte infectii ale sinusurilor (sinuzita).
• Astm. Persoanele cu astm bronsic si alergie la acarieni prezinta adesea dificultati in gestionarea simptomelor astmului. Acestea pot face crize de astm care necesita tratament medical imediat sau asistenta medicala de urgenta.

In ce consta tratamentul?

In primul rand trebuie specificat faptul ca numai medicul specialist alergolog poate stabili si confirma diagnosticul de certitudine in urma anamnezei pacientului dar si a efectuarii unor teste. Ulterior, in functie de gravitatea alergiei se vor prescrie fie medicamente. Astfel, este posibil sa fie prescrise antihistaminice care au rolul de a reduce mancarimea, stranutul si curgerea nasului. De asemenea, medicul poate prescrie si corticosteroizi care se gasesc sub forma de spray nazal si care reduc inflamatia.

Cum sa prevenim sau sa stopam inmultirea acarienilor:

• Ai grija ca umiditatea din casa sa fie sub 50%. Un dezumidificator sau un aparat de aer conditionat poate ajuta la mentinerea umiditatii scazute. Specialistii recomanda mentinerea umiditatii relative mai mica de 50% daca nu in toata casa, cel putin in dormitorul persoanei alergice. La umiditatea relativa de 50% numarul de acarieni este de 10 ori mai mic decat la o umiditate relativa de 60% si chiar de 100 de ori mai mic decat la umiditatea relativa de 80%.
• Poti folosi acaricide fiindca ele sunt de ajutor deoarece distrug acarienii la contact. Dar pentru o eliminare definitiva a acestora acaricidele nu sunt suficiente, trebuie suplinite si cu alte produse.
• Elimina covoarele si mochetele din camera persoanei alergice. Daca nu este posibil, curata de cel putin o data pe saptamana cu un aspirator cu tehnologie ciclon si cu filtru HEPA, care poate retine peste 99% din alergenii aspirati. Alte aspiratoare traditionale disperseaza in aer o parte din alergenii aspirati. Desi aburul (100°C) poate distruge o parte din acarieni, utilizarea sa pe covoare (si saltele) nu este recomandata, deoarece umiditatea retinuta de fibre sustine dezvoltarea necontrolata a acarienilor, mucegaiurilor si ciupercilor. Utilizarea de acaricide pe covoare s-a dovedit utila partial, dar eficacitatea sa clinica nu este suficient documentata.
• Spala saptamanal lenjeria de pat si ai grija ca pernele sa nu fie alcatuite din puf ci din materiale hipoalergenice. Este recomandat sa speli lenjeria de pat la o temeperatura de 60 de grade C.
• Huse anticarieni certificate ca dispozitive medicale. De asemenea, o solutie este si cumpararea unor huse speciale antiacarieni, huse certificate care pot fi achizitionate din magazinele cu profil medical. Husele trebuie sa acopere complet salteaua si perna si sa fie spalate cu frecventa recomandata de producator la temperatura de 60°C, deoarece acarienii sunt distrusi numai la temperaturi de peste 55°C. In fiecare saptamana, schimba lenjeria de pat si stergeti suprafata husei cu o carpa umeda bine stoarsa pentru a elimina praful. Este important ca husele sa se pastreze pe pat pentru perioade lungi de timp pentru ca este demonstrat ca, dupa 20 de saptamani de utilizare continua, au supravietuit mai putin de 1% din acarieni.
• Foloseste pentru curatenia casei o carpa umeda sau un aspirator cu tehnologie ciclon cu filtru HEPA. Filtrele HEPA pot sa retina peste 99% din alergenii acarienilor, cainilor si pisicilor.
• Curata periodic filtrele aparatelor de aer conditionat.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.