Peste 300 de persoane si-au masurat tensiunea arteriala

Asocierea intre boala vasculara periferica si diferenta intre valorile tensiunii arteriale sistolice masurata la ambele brateSocietatea Romana de Hipertensiune a organizat o actiune de testare a hipertensiunii arteriale, adresata locuitorilor din Bucuresti, in timpul careia 352 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 90 de ani, si-au masurat, in mod gratuit, tensiunea arteriala.

Evenimentul a avut loc intr-un spatiu special amenajat din curtea Spitalului Clinic Coltea din Bucuresti, cu o zi inainte de celebrarea Zilei Mondiale de lupta impotriva hipertensiunii arteriale.
Din numarul total de participanti, 300 au fost locuitori ai Bucurestiului.

Persoanele carora le-a fost masurat nivelui tensiunii arteriale au primit, totodata, din partea medicilor, informatii utile referitoare la avantajele adoptarii unui stil de viata sanatos si la importanta depistarii precoce a hipertensiunii arteriale, una dintre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare, cu risc de deces, la nivel populational, in Romania.

„Si anul acesta, ca si in anii trecuti, prin actiunea de testare desfasurata la Spitalul Coltea din Bucuresti am reusit sa identificam persoane cu valori tensionale ridicate si sa le ajutam sa constientizeze riscurile pe care aceasta boala le implica. Dintre participanti, 188 de persoane, adica un procent de 53,4%, au avut valori tensionale crescute, peste 140mmHg pentru tensiunea arteriala sistolica si/sau peste 90mmHg pentru tensiunea arteriala diastolica, sau au fost diagnosticate cu hipertensiune arteriala”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, Presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

Dintre cele 188 de persoane, 123 de persoane (65,4%) au fost hipertensivi cunoscuti, insa doar 95 de persoane au specificat ca urmeaza un tratament regulat impotriva hipertensiunii arteriale (adica 77,2% din totalul hipertensivilor cunoscuti si, respectiv, 50,3% din totalul persoanelor ce au prezentat valori tensionale crescute).

Doar 33 de persoane din cele 95 hipertensive si aflate sub tratament adecvat au avut valori tensionale optime (<140mmHg pentru tensiunea arteriala sistolica si pentru tensiunea arteriala diastolica <90mmHg), reprezentand un procent de 34,7% din totalul hipertensivilor tratati si, respectiv, 17.5% din totalul persoanelor considerate a avea HTA.

Actiunea de testare a facut parte din cadrul celei de-a IV-a editii a Campaniei „Viteza ucide… Nu numai in trafic! Controleaza-ti tensiunea arteriala”, organizata de Societate Romana de Hipertensiune care si-a propus ca, prin actiunile desfasurate, sa informeze populatia in privinta problemei hipertensiunii arteriale, evidentiind importanta metodelor de preventie si diagnosticare precoce a bolii, alaturi de obiceiuri alimentare echilibrate si un stil de viata sanatos.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.