Peste 20.000 de femei vor beneficia gratuit de mamografii si de tratarea leziunilor precanceroase

In fiecare an, la data de 1 octombrie, este marcata Ziua luptei impotriva cancerului de san cu scopul de a creste gradul de constientizare cu privire la cancerul de san si de a sublinia importanta informarii asupra acestei maladii, dar si a faptului ca aceasta boala pote fi invinsa cu ajutorul programelor preventive.

Preventia in Sanatate este foarte importanta, dar in oncologie poate face diferenta. Cancerul de san se poate trata cu succes in multe cazuri daca se descopera boala la timp.

Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei din intreaga lume.

“Ministerul Sanatatii considera ca este nevoie de educare, informare si preventie continua si consecventain domeniul oncologic. Au fost facuti pasi importanti, dar trebuie sa se constientizeze necesitatea unui efort comun, a unui  parteneriat comun pentru identificarea de solutii si directii prioritare in vederea initierii si imbunatatirii programelor nationale de depistare si tratament oncologic.”, se precizeaza intr-un comunicat de presa MS.

Potrivit sursei citate, exista in derulare un program pilot screening pentru cancerul san finantat din fonduri europene, in valoare de 21 milioane de euro.

In prezent, in cadrul acestui program, institutele de oncologie din Iasi si Cluj Napoca au semnat contractele cu autoritatea de finatare si au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic si tratament al cancerului de san, care va demara in functie de evolutia situatiei epidemiologice create de pandemia de COVID-19.

“Este prevazut ca, peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate) din fiecare dintre regiunile pilot Nord Vest, Vest, Nord Est si Est sa beneficieze gratuit de mamografii, dar si de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.”, mai transmite Ministerul Sanatatii.

Tot in cadrul proiectului sunt finantate actiuni de achizitie echipamente (ex. aparatura de laborator necesara derularii actiunilor de screening/ aparatura de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, punctie/ biopsie asistata, aparatura specifica confirmare leziuni laborator anatomie-patologica, suport informatic de telemedicina pentru dubla citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unitati mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar si actiuni de sprijinire a femeilor, in special a celor diagnosticate in programul de screening pentru cancerul de san.

Etichete: cancerul la san, cancer mamar, mamografie, tratament leziuni mamare

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.