Peste 11.300 de cazuri noi de cancer de plamani

In anul 2018, sau fost inregistrate peste 11.300 de cazuri noi de cancer de plamani, aproape doua treimi dintre pacienti fiind barbati.

„Consumul de tutun este principala cauza a cancerului de plamani, iar riscul variaza direct proportional cu obiceiurile legate de fumat (durata, gradul de inhalare, numarul de tigari fumate). Expunerea la fumul de tigara se poate realiza nu numai prin fumat activ, dar un tribut exprimat in boli si decese poate fi platit si prin fumatul pasiv sau la ‘mana a treia’. Riscul de aparitie a acestui tip de cancer este de 10% la fumatorii pasivi iar la fumatorii activi riscul creste, in functie de diversi factori, de la 13 pana la de 23 ori. Fumatul reprezinta factor de risc pentru numeroase comorbiditati (afectiuni pulmonare, cardiovasculare, infectioase). Fumatorii de peste 20 de tigari pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infectii respiratorii severe (pneumonii etc.) comparativ cu nefumatorii”, atrage atentia prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, potrivit unui comunicat de presa. comunicat de presa.

Specialistii spun ca expunerea fatului la fumul de tigara, fie ca mama fumeaza, fie ca sta intr-un loc in care se fumeaza, duce la o subdezvoltare a plamanilor si la o functionare deficitara a acestora.

Totodata, expunerea copiilor de varste mici la fumatul pasiv determina predispozitia acestora de a dezvolta astm, pneumonii si bronsite, precum si infectii respiratorii mai frecvente, se mai arata conform sursei citate.

Statisticile arata ca, la nivel global, 165.000 de copii mor inainte de a implini varsta de 5 ani din cauza infectiilor respiratorii cauzate de expunerea la fumul de tigara.

Etichete: cancer de plamani, fumatul, efecte fumat

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.