Studiu: Persoanele nascute prematur pot avea probleme de sanatate mentala

Conform unui studiu publicat recent, adultii care s-au nascut prematur si cu o greutate sub cea considerata normala la momentul venirii pe lume, ar putea fi predispuse la probleme precum depresie si anxietate.

Cercetatorii au examinat date din cadrul mai multor studii care au analizat sanatatea mentala a 747 de adulti cu o medie de varsta de 23 de ani, care s-au nascut premature cu greutate mica la nastere. Pe acestia i-au comparat cu 1.512 persoane din cinci tari, nascute la termen, cu o greutate normala.

Pe parcursul studiului, s-a descoperit ca prematurii manifestau un comportament ezitant si erau mai predispusi la interiorizare, manifestand mai adesea probleme precum depresia, anxietatea, retragerea din societate si singuratatea, asta comparativ cu ceilalti subiecti.

De asemenea, s-a constatat si ca prematurii aveau mai putine sanse de a se exterioriza manifestandu-se prin agresivitate, incalcarea regulilor, inselat, furt si distrugerea proprietatii in comparatie cu adultii care venisera pe lume la termen.

„Am reusit sa demonstram ca adultii nascuti prematur, cu o greutate foarte mica la nastere, erau mai interiorizati si manifestau mai des probleme de personalitate precum evitarea societatii, dar si mai putine probleme care tin de exteriorizare, in comparatie cu semenii lor nascuti la termen. Acest lucru inseamna ca ei sunt mai retrasi si trec mai adesea prin probleme emotionale care, de multe ori, se manifesta prin depresie si probleme de anxietate si (sunt mai putin probabil predispusi la — n.r.) comportament neacceptat in societate precum incalcarea regulilor si intruziune”,a declarat conducatorul studiului, Riikka Pyhala, de la Universitatea din Helsinki, potrivit Reuters si Agerpres.

Majoritatea copiilor nascuti la termen cantaresc intre 2.700 si 4.000 de grame.

Potrivit surselor citate, in cadrul studiului, oamenii de stiinta au analizat datele unor persoane venite pe lume cu greutate foarte mica, nu mai mult de 1.500 de grame si chiar de 1.000 de grame.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.