Persoanele care stau mai mult in picioare, mai longevive

recomandari-pentru-energieConform unui studiu realizat de cercetatorii americani, exista o legatura intre timpul petrecut in picioare si cel in care stam asezati, factor care ar influenta riscul de mortalitate prematura, indeosebi din cauze cardiovasculare.

„S-a demonstrat clar ca viata sedentara are efecte negative asupra sanatatii si ca exercitiile fizice, chiar moderate, sunt benefice”,declara dr. Rodi Courie in Journal International de Medecine.

Stiind ca majoritatea oamenilor stau asezati o mare parte a zilei, cercetatori americani s-au intrebat daca inlocuirea perioadelor cand stam in pozitia sezand cu unele in care sa fim in picioare au vreun efect asupra riscului de mortalitate prematura.

Circa 17.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 90 de ani, au fost observate din 1981.

La inceputul studiului si apoi periodic au fost culese o serie de date, cum ar fi timpul zilnic petrecut in picioare, consumul de alcool si fumatul, practicarea unei activitati fizice etc.

S-a inregistrat si numarul de decese — mortalitatea globala (din orice cauza), cea de origine cardiovasculara si cea din cauza cancerului.

Conform studiului relatat si de passionsante.be, rezultatele arata ca nivelul mortalitatii (in perioada de observatie) scade odata cu cresterea timpului petrecut in picioare, lucru valabil pentru mortalitatea generala si cea din cauze cardiovasculare, dar nu si pentru cancer.

Astfel, recomandarea specialistilor este aceea ca persoanele sedentare sa incerce pe cat posibil sa realizeze in picioare unele activitati pe care in mod normal le indeplinesc din pozitia sezand.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.