Patru studenti romani au creat un sistem de inteligenta artificiala care analizeaza radiografii si poate pune un diagnostic


Studentii de la Universitatea Politehnica din Timisoara au creat un sistem de inteligenta artificiala capabil sa analizeze radiografii si sa puna un diagnostic.

Sistemul poate analiza radiografii si a fost realizat de patru studenti de la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara, care formeaza echipa “X Vision”, relateaza Mediafax.

Potrivit reprezentantilor universitatii timisorene, deocamdata, programul poate analiza doar radiografii pulmonare si pune automat un diagnostic.

„Sistemul creat de studentii Universitatii Politehnica din Timisoara analizeaza cu ajutorul inteligentei artificiale radiografiile, le compara cu cele circa 200.000 aflate in baza de date, iar pe baza unui algoritm creat de echipa X Vision pune diagnosticul. Cu alte cuvinte, ei au creat o aplicatie in care se introduce radiografia in format electronic, aceasta este analizata cu ajutorul unor algoritmi de inteligenta artificiala creati de ei, iar rezultatul este afisat automat sub forma unei liste de diagnostice posibile, fiecare cu probabilitatea respectiva, si a unei harti a zonelor de anomalii. Momentan se pot analiza doar radiografiile pulmonare, dar echipa lucreaza la crearea algoritmilor pentru toate zonele corpului. Aplicatia este disponibila online, in mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net”, a informat Universitatea Politehnica din Timisoara, potrivit sursei mentionate.

Stefan Iarca, unul dintre cei patru studenti care au realizat sistemul de inteligenta artificiala spune ca in viitor acest program informatic ar putea inlocui specialistii din domeniul radiologiei.

„Sistemul verifica radiografia, daca apare o anumita anomalie. Momentan, cel mai bine functioneaza pe torace si fracturi ale oaselor membrelor superioare. Aplicatia e disponibila online, isi poate oricine incarca radiografia, noi lucram cu radiologi colaboratori. Deocamdata, programul are un rol informativ, urmeaza ca in trei – patru ani, sa poata da singur un diagnostic. Deja algoritmul este avansat, 96% dintre radiografiile cu anomalii le-a descoperit. Au fost introduse pana acum 112.000 radiografii la plamani, 40.000 pentru probleme cu oasele membrelor. Estimam ca ar fi necesare aproximativ doua milioane de asemenea radiografii pentru ca algoritmul nostru sa poata lua o decizie total corecta. Din discutiile cu clinicile, am aflat ca exista interes pentru un astfel de program, aceasta pentru ca la radiologi apare ceea ce se numeste oboseala medicului. Dupa ce acesta este nevoit sa citeasca un numar atat de mare de asemenea radiografii, apare neatentia si, ulterior, greseala. Sistemul nostru ar putea evita aceasta, va recunoaste anomalia si o va putea prezenta specialistului. O alta situatie este cea in care nu exista specialistii umani. De exemplu, in Rwanda sunt 11 milioane de oameni, exista aparatura, sunt peste 100 de aparate de radiografie, dar numai noua radiologi. Un astfel de sistem ar putea rezolva problema lipsei specialistului. In acest moment, algoritmul nu inlocuieste parerea specialistului, dar in perspectiva se doreste eliminarea totala a factorului uman”, a explicat Stefan Iarca, citat de Mediafax.

Echipa care a realizat sistemul de inteligenta artificiala este format din studentii Stefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu si Andrei Tenescu, care sunt coordonati de profesorul Sebastian Fuicu.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.