Pastila electronica ce poate informa medicul daca un pacient si-a luat la timp tratamentul

Agentia americana a produselor alimentare si a medicamentelor (FDA) a autorizat comercializarea unei pastille electronice care poate indica daca un pacient si-a luat tratamentul si cand anume. , informeaza marti AFP.

Senzorul aflat in pilula emite un semnal care permite determinarea orei si datei cand a fost luat un anumit medicament, precizeaza FDA intr-un comunicat dat publicitatii saptamana aceasta.

Sistem de monitorizare este autorizat pentru a fi folosit in tratamentul unor afectiuni precum schizofrenia, episoadele maniacale si tulburarile bipolare, transmite AFP citand comunicatul FDA.

Dupa ce este inghitit, senzorul din pastila, fabricat din cupru, magneziu si siliciu, produce un semnal electric atunci cand vine in contact cu lichidele din stomac.

Medicii pot sa acceseze o aplicatie cu ajutorul careia se obtin datele transmise de sistemul aflat in pilula.

”Posibilitatea monitorizarii administrarii medicamentelor prescrise este utila pentru persoanele care sufera de boli psihice”, explica Mitchell Mathis, directorul diviziei de tratamente psihiatrice din centrul de cercetare si evaluare a medicamentelor din cadrul FDA, potrivit surselor mentionate.

De precizat este faptul ca agentia medicamentelor subliniaza ca acest sistem nu si-a demonstrat inca eficacitatea in a imbunatati administrarea regulata a medicamentelor.

Potrivit The New York Times, aceasta pilula a starnit deja un val de controverse intre pacienti sau unele organizatii pentru drepuurile pacientilor, care numesc aceasta pilula Biomedical „Big Brother”. 

Ei considera ca prin obligarea bolnavilor, chiar si a celor cu probleme psihice, se incalca dreptul la libera alegere si la intimitatea actului medical.

De cealalata parte, sunt si voci care saluta comercializarea acestei pilule electronice si care invoca o posibila imbunatatire a aderentei la tratament.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.