Pasari cu gripa aviara in Parcul Tineretului (Bucuresti)

In Parcul Tineretului din Capitala au fost gasite doua pasari cu gripa aviara.
Pasarile au fost gasite moarte in data de 15 februarie, iar rezultatul pozitiv privind infectarea cu virusul gripal aviar a fost confirmat pe data 20 februarie in urma analizelor.

„In data de 15 februarie reprezentantii ALPAB au gasit doua pasari decedate in Parcul Tineretului, si, conform procedurii, au sesizat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti, iar specialistii ANSVSA au prelevat probele necesare. Ulterior, in data de 20 februarie, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement (ALPAB) a fost instiintata ca rezultatul a fost pozitiv pentru influenta aviara la pasari salbatice. Pe cale de consecinta, conform responsabilitatilor, ALPAB a incinerat cadavrele celor doua pasari”, a precizat Primaria Capitalei intr-un comunicat de presa.

De asemenea, institutia a mentionat ca in urma dispozitiilor emise la inceputul acestei luni de primarul general, Gabriela Firea, reprezentantii Municipalitatii au luat toate masurile necesare pentru evitarea raspandirii acestui virus.

In urma infiintarii celulei de criza la nivelul Primariei Capitalei, ALPAB a supravegheat populatiile de pasari salbatice, in special pasarile de apa, din parcurile pe care le administreaza.

„Potrivit medicilor, desi nu exista un risc imediat de transmitere la om, autoritatile trebuie sa ia toate masurile care se impun conform legislatiei internationale, pentru a impiedica aparitia unui virus gripal recombinat (adica virus gripal aviar+virus gripal uman) care ar putea afecta populatia umana”, a mai precizat  institutia in comunicat.

In data de 10 februarie, Primaria Sectorului 1 a anuntat ca a fost interzisa comercializarea de pasari si oua de catre producatorii individuali in toate pietele din sectorul 1, pentru o perioada de 30 de zile.

Masura a fost luata dupa ce un buletin de analiza a confirmata gripa aviara la cinci pescarusi gasiti morti pe malul lacului Grivita in aval de barajul Straulesti.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.