Parintii au dreptul la o zi libera pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului

parinti-autoritariParintii vor avea o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului conform Legii nr.91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului, publicata in Monitorul Oficial din 3 iulie 2014. Angajatorul nu este obligat sa plateasca drepturile salariale aferente zilei libere.

Doar parintii asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate vor avea acest drept

Aceasta zi libera se acorda pentru ca parintii sau reprezentantii legali ai copilului sa verifice anual starea de sanatate a copilului.
Acest drept il au doar parintii asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Parintii cu trei sau mai multi copii au dreptul la doua zile libere pe an

Familiile cu doi copii au dreptul tot la o zi libera pentru ingrijirea copilului. Doar cei care au trei sau mai multi copii au dreptul la doua zile libere pe an.

Daca parintii nu isi iau ziua libera la care au dreptul pe an, aceasta nu se va reporta in anul viitor.

Parintii trebuie sa aiba acte justificatoare de la medicul de familie

Ziua libera se acorda la cerere de unul dintre parinti. Acestia trebuie sa prezinte acte justificative de la medicul de familie privind controlul medical efectuat.

Pentru a avea aceasta zi libera, parintii trebuie sa depuna o cerere cu 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic.

Parintele care solicita ziua libera trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere conform careia celalalt parinte nu a solicitat o zi libera in acel an si nici nu o va solicita.

Daca se constata ca ambii parinti au solicitat o zi libera in acelasi an, va fi anulat dreptul ca parintii sa mai primeasca zile libere in anii urmatori conform prevederii acestei legi.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.