Pandemia de Covid-19 a avut un impact negativ asupra pacientilor cu HIV/SIDA

Potrivit raportului UNOPA, in ultimele 8 luni, 28,4% dintre pacientii cu HIV au primit tratamentul la cortul de triaj de la poarta spitalului, 61,4 % au asteptat in aer liber eliberarea tratamentului, 16,7 % au suferit intreruperi de tratament, iar 62% nu au avut acces la consultatie la medicul infectionist.

Raportul evidentiaza ca, in ultimele 8 luni, cea mai frecventa metoda de comunicare cu medicul infectionist a fost prin telefon (40,2% respondenti), in timp ce 35,1% nu au comunicat deloc cu acesta. Mai mult de doua treimi dintre respondenti considera ca riscul ca tratamentul sa se intrerupa in viitor ‘este mare si foarte mare’, relateaza Agerpres.

Raportul cuprinde si o scurta analiza a impactului pandemiei COVID-19 asupra persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania, datele fiind colectate printr-un chestionar aplicat online, in perioada 6 – 20 noiembrie 2020.

“Pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA, in primul rand asupra accesului la servicii medicale specifice specializarii de boli infectioase (consultatii si analize medicale). Tratamentul ARV a fost disponibil pentru persoanele seropozitive, insa, de multe ori, ridicarea medicatiei implica drumuri lunare catre spitalele sau sectiile de boli infectioase, ceea ce creste expunerea acestora la riscul infectarii cu COVID-19. Dorim sa facem un apel catre autoritati de a gasi solutii inovative si adecvate care sa raspunda atat nevoii de contracarare si stopare a pandemiei de COVID-19, concomitent cu respectarea accesului la servicii medicale a persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA. Daca acest lucru nu se va intampla, pe termen lung deciziile prezente vor duce la inrautatirea starii de sanatate a persoanelor cu HIV/SIDA, care se vor rasfrange asupra sistemului prin costuri ridicate de spitalizare, tratament si ingrijire medicala costisitoare”, a afirmat Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii, potrivit sursei citate.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania, la 30 septembrie 2020 erau in viata 16.658 persoane infectate HIV. In anul 2020 au fost diagnosticate 212 cazuri noi de infectie HIV in Romania, din care 75% barbati si 25% femei.

De asemenea, datele de pana acum arata ca anul 2020 a fost puternic afectat si din punctul de vedere al testarii HIV. Numarul mic de cazuri diagnosticate in acest an arata ca pandemia COVID 19 a afectat si acest domeniu, populatia nu s-a mai indreptat catre centrele de testare de teama si din cauza masurilor de protectie. Astfel, multe cazuri au ramas nediagnosticate, ceea ce creste riscul de transmitere a infectiei cu HIV in populatie.

Recomandarea specialistilor este ca toate persoanele care stiu ca au avut comportamente cu risc de infectare cu HIV sa se testeze, pentru a se trata cat mai repede in cazul in care sunt infectate.

Etichete: pacientii cu HIV, UNOPA, tratament pacienti cu HIV, testare HIV

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.