Pacientii fac apel la responsabilitatea si chibzuinta guvernantilor in problema crizei de medicamente

Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) a transmis o scrisoare deschisa catre toti factorii de decizie din domeniul Sanatatii in care trage un semnal de alarma vizavi de criza „iminenta” de medicamente din Romania.

„In ultimele 10 zile am tras repetate semnale de alarma catre Ministerul Sanatatii printr-un Apel Public care semnaleaza pericolului retragerii a 71 de medicamente din farmaciile din Romania la inceputul lunii noiembrie, dintre care 18 fara alternativa terapeutica. Aceste 18 medicamente fara alternativa s-au dovedit a fi 21 de medicamente, dupa cum a comunicat chiar doamna Ministru Sorina Pintea in sedinta de dezbatere publica din 21 octombrie, a.c.”, scrie in sricoarea deschisa semnata de presedintele Asociatiei, Vasile Barbu.

Potrivit sursei citate, cu doar 3 zile inainte de 1 noiembrie, nu se stie care sunt solutiile gasite de Ministerul Sanatatii pentru iesirea din aceasta criza.

„Pentru ca timpul nu mai are rabdare cu pacientul roman transmitem o Scrisoare Deschisa celor mai importanti factori de decizie din domeniul Sanatatii Publice din Romania: Guvernului Romaniei -Doamnei Prim Ministru Viorica Dancila, Ministerului Sanatatii – Doamnei Ministru Sorina Pintea precum si Presedintelui Romaniei – Excelenta Sa Klaus Iohannis – in care le atragem atentia asupra crizei iminente, pentru sute de mii de pacienti si familiile lor, provocate de disparitia de la 1 noiembrie a celor 71 de medicamente, dintre care 21 nu au alternativa terapeutica si nevoia urgenta de a gasi si pune in aplicare solutii de rezolvare a acesteia”, mai scrie in scrisoare.

In lipsa unei interventii urgente si decisive, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor ridica urmatoarele intrebari:

– Ce vor face aceste cateva sute de mii de pacienti si familiile lor incepand cu 2 noiembrie?
– Ce vor face medicii lor cand, intr-un timp foarte scurt, vor trebui sa schimbe tratamentul tuturor acestor pacienti?

Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor face apel la responsabilitate si chibzuinta catre Guvernul Romaniei si Ministerul Sanatatii pentru viata pacientilor romani si propune ca solutie de rezolvare urgenta a acestei crize pentru sute de mii de pacienti: prorogarea termenului si extinderea valabilitatii actualelor preturi, inclusiv a celor 71 de medicamente, dintre care 21 nu au azi o alternativa terapeutica, pana la rezolvarea problemei de fond.

Etichete: criza de medicamente, medicamente romania, medicamente care nu se gasesc, alternative terapeutice, asociatia nationala pentru protectia pacientilor

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.