Pacientii cu cancer de la Cluj au protestat


Aproximativ 80 de pacienti cu afectiuni oncologice din Cluj risca sa isi intrerupa tratamentul de radioterapie, vital pentru a avea sanse la viata. Ei au protestat.

Potrivit ziardecluj.ro, 50 de pacienti urmeaza deja tratamentul de radioterapie la o clinica privata, iar alti 30 urmeaza sa il inceapa. Daca CAS Cluj nu isi respecta obligatiile prevazute de lege, adica sa semneze contractul cu clinica, bolnavii de cancer risca sa isi intrerupa tratamentul. Atat pacientii cat si medicii de la clinica au protestat, luni dimineata la sediul CAS Cluj pentru a atrage atentia asupra situatiei disperate in care se afla.

„Nu stim din ce motive nu se semneaza un contract, in conditiile in care listele de asteptare pentru pacientii cu cancer sunt de sute de pacienti la Institutul Oncologic si oamenii care au nevoie de aceste servicii practic nu pot astepta luni de zile pentru ca ar insemna sa lasam oamenii sa moara. Casa de Asigurari Cluj da vina pe Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de la care nu ar fi avut fonduri suficiente ca sa incheie contract cu un nou furnizor, desi in acest an, contractele, dupa cum toata lumea stie, s-au semnat in luna aprilie.
In momentul in care esti invitat la contractare pentru un serviciu medical trebuie sa indeplinesti niste conditii, noi le indeplinim, este un serviciu de cea mai inalta performanta, cu doua aparate, din care unul de ultima ora si care nu mai exista in tara in acest moment. Avem toate conditiile. Aceasta inseamna validarea, indeplinim toate conditiile pentru contractare. Mai departe, Casa de Asigurari de Sanatate trebuie sa semneze un contract cu furnizorul de servicii din moment ce este validat. Este o obligatie a Casei de Asigurari, nemaivorbind de partea morala. Sunt 200 de pacienti in acest moment pe lista de asteptare a Institutului Oncologic Cluj, care tocmai va dezafecta un aparat de radioterapie in urmatoarele zile, deci lista va fi si mai lunga”, a declarat Adrian Udrea, medic primar oncolog si director medical al clinicii private, informeaza ziardecluj.ro

O intrerupere a tratamentului scade drastic sansele la viata sau inseamna chiar moartea. Bolnavii sunt constienti de acest lucru, tocmai de aceea spun ca nu inteleg atitudinea CAS, mai ales ca toti sunt asigurati.

„Casa Judeteana nu vrea sa aloce banii necesari pentru tratamentul specific radioterapiei, pentru sedintele de care avem nevoie, un tratament din asta costa 7.000- 8.000 euro la clinicile private. Eu deja am pregatita simularea si daca nu reusesc, la spitalele de stat trebuie sa astept pana la Craciun, daca mai prind Craciunul. Trebuie sa ne gandim si la asta”, a afirmat Ioan Fekete, pacient al clinicii private.

Reprezentantii CAS Cluj considera ca angajatii clinicii private forteaza intrarea in legalitate, cand de fapt termenul legal de 30 de zile de la validare si pe care CAS trebuia sa il respecte a fost depasit.

„CAS Cluj considera total nepotrivita modalitatea in care un furnizor de servicii medicale intelege sa incerce sa forteze intrarea in relatii contractuale cu sistemul de asigurari sociale de sanatate, prin organizarea unui pichet in fata sediului institutiei. Consideram ca este responsabilitatea furnizorului fata de pacienti faptul ca, din dorinta de a-i atrage, respectivul furnizor i-a determinat pe acestia sa inceapa tratamente de radioterapie, promitandu-le gratuitate, fara sa aiba posibilitatea de a sustine pana la capat din resurse proprii aceasta oferta. Dezavuam modul in care acum furnizorul incearca sa transfere asupra CAS Cluj responsabilitatea pentru propriile decizii manageriale si pentru imposibilitatea sustinerii cheltuielilor efectuate pentru tratamentul acestor pacienti”, au transmis reprezentantii CAS Cluj, printr-un comunicat de presa citat de sursa mentionata.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.