Pacientii cronici solicita autoritatilor sa ia masuri in cazul medicamentelor care lipsesc de pe piata

medicamente-lipsa-COPAC-2016In Romania, tratamentul a devenit o misiune imposibile Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania  ( COPAC ) atrage atentia din nou asupra situatiei extrem de grave a lipsei medicamentelor, precizand ca in Romania, tratamentul a devenit o misiune imposibila.

Intr-un comunicat de presa transmis de COPAC,  scrie ca mii de medicamente vor fi retrase din Romania, sute de mii de cutii si flacoane iau calea exportului, in vreme ce autoritatile nu iau nicio masura si nu comunica public nici macar datele.

Potrivit unor informatii oficiale transmise de Ministerul Sanatatii condus de dr. Patriciu Achimas Cadariu Camerei Deputatilor, un numar de 1534 de medicamente vor fi retrase de producatori de pe piata (fiind trimise notificari Agentiei Nationale a Medicamentului). Dintre acestea, un numar de 313 nu au o alta varianta de tratament disponibila.

Acelasi document realizat de Ministerul Sanatatii arata o lista impresionanta de medicamente importante care pleaca la export.

„Mentionam urmatoarele exemple: Adalat (22500 cutii/flacoane plecate) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Amaryl pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (5297 cutii), Ampicilina (4800 cutii), Arcoxia (28202), Azarga pentru tratamentul glaucomului (7262), Baraclude pentru tratamentul Hepatitei B (2373), Betaloc(r)zok pentru tratamentul hipertensiunii (20967), Copaxone pentru tratamentul sclerozei multiple (730), Kepra pentru tratamentul epilepsiei (3821), Mabtera pentru tratamentului Limfonului non-Hodkin (98), etc.”, mai scrie in comunicat.

„Am semnalat acest lucru din 1 martie, am tras nenumarate semnale de alarma, iar Guvernul Romaniei nu a intreprins absolut nimic. Mai mult, aceste documente nu ne-au fost prezentate niciodata desi le-am cerut in nenumarate ori. Situatia este echivalenta cu o catastrofa si totusi nu se ia nicio masura”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

„Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) solicita ferm pentru ultima data autoritatilor, factorilor de decizie din sanatate si politicienilor sa actioneze pentru a limita acest dezastru si pentru a da o sansa la viata si la tratament pacientilor romani”, mai scrie in finalul comunicatului.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.