Pacientii cronici cer solutii Guvernului pentru a nu ramane fara medicamente

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) din Romania solicita Guvernului sa gaseasca solutii pentru ca pacientii sa nu ramana fara medicamentele necesare.

Pacientii mai cer politicienilor sa ia masura de prelungire a preturilor din Catalogul national de preturi pentru medicamentele care risca sa dispara de vineri, 1 noiembrie 2019.

„COPAC atrage atentia ca de maine, 1 noiembrie, foarte multi pacienti cu afectiuni grave cronice vor ramane fara tratament, intrucat un numar de 71 de medicamente vor disparea din Catalogul national de preturi (CANAMED) si, implicit, din farmacii. Chiar daca in prezent suntem intre doua guverne, le spunem tuturor politicienilor ca sanatatea nu are culoare politica si pacientii nu au timpul necesar sa astepte investirea unui nou ministru al Sanatatii. Decizia trebuie luata astazi inainte de disparitia efectiva a medicamentelor din farmacii. Facem apel la toti politicienii de orice culoare, indiferent daca pleaca sau vin, sa nu se joace cu viata pacientilor si sa ia masura de prelungire a preturilor din CANAMED”, scrie intr-un comunicat de presa transmis, joi, de COPAC.

Potrivit sursei citate, reprezentantii COPAC mai precizeaza ca Ministerul Sanatatii a pierdut in prima instanta procesul cu o companie farmaceutica pe acest subiect, instanta anuland decizia de respingere a preturilor propuse pentru mai multe medicamente si anuland in parte Ordinul nr. 1468/2018 pentru aprobarea preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile in Romania.

Tot in comunicatul de presa mentionat, pacientii cronici mai transmit Ministerului Sanatatii ca nu ar fi trebuit sa aduca pacientii in aceasta situatie limita.

Etichete: medicamente boli cronice, criza de medicamente, alternative terapeutice, medicamente care dispar, medicamente farmacii

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2023 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.