Pacientii cronici cer presedintelui Iohannis sa nu promulge legea care permite exportul de medicamente

Alianta Pacientilor Cronici din Romania a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care ii solicita sa nu promulge legea care va permite exportul paralel de medicamente.
In document se mai atrage atentia ca adoptarea unui asftel de act normativ ”poate avea efecte dezastruoase pentru bolnavii din Romania”.

”APCR este foarte ingrijorata de votul pozitiv acordat zilele trecute de catre Camera Deputatilor legii care va permite oricarei farmacii exportul paralel de medicamente. Consideram ca adoptarea unei astfel de legi poate avea efecte dezastruoase pentru bolnavii din Romania. Credem ca accesul romanilor la medicamente, si asa aflat de multe ori la voia sortii, va suporta o noua lovitura, deosebit de grava. Distribuitorii de medicamente sunt obligati (prin Ordinul Ministrului nr. 269 din 14 martie 2017) sa asigure stocuri adecvate si continue de medicamente. Cu toate astea, daca veti promulga Legea care a trecut de Camera Deputatilor, ne temem ca asigurarea medicamentelor in farmacii pentru romani va fi doar o optiune. In conditiile in care Ordinul mentionat nu prevede niciun fel de sanctiuni, ce vor alege distribuitorii – sa isi creasca business-ul facand export paralel (complet legal) sau sa aiba constiinta impacata si sa lase medicamentele in tara, dar cu profit mai mic pentru companiile lor ?”, arata presedintele APCR, Cezar Irimia, in scrisoarea adresata presedintelui, conform Agerpres.

Totodata, Asociatia arata necesitatea dezbaterii actului normativ si sustine realizarea unui studiu de impact.

”In speranta ca veti intelege semnalul nostru de alarma, va rugam sa va asigurati ca romanii nu vor fi nevoiti sa isi caute medicamentele in strainatate pentru a supravietui”, a mai adauga presedinte APCR conform sursei mentionate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.