Pacientii cer noi molecule pe lista de medicamente compensate si gratuite

Asociatiile de pacienti solicita includerea cat mai rapede pe lista de medicamente compensate si gratuite a unor noi molecule pentru tratamentul mai multor boli.

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a spus ca pacientii asteapta de mai mult de jumatate de an introducerea acestor molecule.

„Nu intamplator au fost aprobate (n.r. – moleculele) de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale. Intrebarea mea este cand se va intampla (n.r. – sa fie introduse), pentru ca in cancer orice zi conteaza si neefectuarea tratamentelor… stiti bine ce se poate intampla. Nu vom lasa la intamplare, nu vrem sa devenim niste procesomani, dorim sa rezolvam problemele in dialog cu dumneavoastra. Ne dorim un raspuns ferm in ceea ce priveste introducerea acestor molecule, avem buget marit. Asteptam de mai bine de jumatate de an aceste molecule si sper sa se intample. Sunt aprobate neconditionat (n.r. – de catre ANMDM)”, a declarat Cezar Irimia, potrivit Agerpres.

Si Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), spune ca desi timpul unor pacienti este limitat, ei asteapta de prea multa vreme acestei noi moleculele.

„Stim ca avem un buget marit la Ministerul Sanatatii, ceea ce este un lucru foarte bun si il apreciem, stim ca sanatatea este o prioritate. Din pacate, suntem in cea de-a zecea luna cand in 720 (n.r. – H.G) nu au mai intrat medicamente cu rambursare neconditionata. Chiar daca au mai fost cateva HG-uri in 2018 si au mai intrat molecule pe cost-volum (…), cele cu rambursare neconditionata care au fost evaluate de ANMDM inca de anul trecut din vara nu au intrat. Suntem ferm convinsi ca multe dintre ele sunt fara alternativa in piata, unele cu costuri chiar mai mici si chiar orfane. Timpul pacientilor este limitat si asteptam aceste produse inca din 2017”, a afirmat Ganescu conform sursei citate.

De asemenea, si reprezentantii pacientilor care sufera de Boala Crohn si colita ulcerativa, a cerut introducerea cat mai repede a moleculei Vedolizumab, necesara in tratarea acestor afectiuni.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a afirmat ca vor fi introduse in prima etapa medicamentele care sunt deja pe contractele cost-volum, urmand ca periodic sa fie introduse moleculele care au fost analizate de catre ANBMDM.

„Aceasta modificare a HG 720 cuprinde introducerea medicamentelor care deja sunt in contractele de cost-volum. Este adevarat, mai sunt inca molecule pe care va trebui sa le introducem, dar, am spus-o si la intalnirea cu reprezentantii firmelor de medicamente inovative si generice, va trebui sa continuam sa lucram pe acel grup de lucru privind taxa clawback, pentru ca introducerea de noi molecule inseamna cresterea taxei de clawback. Trebuie sa avem grija si de pacientii care folosesc inovative si de pacientii care folosesc generice. In aceasta prima etapa vom introduce medicamentele care sunt deja in contractele cost-volum, urmand ca trimestrial, periodic sa introducem moleculele celelalte care au fost analizate. Nu se pune problema sa nu introducem aceste molecule. Este vorba despre un timing care am cerut sa fie respectat de catre toate companiile, tocmai pentru a putea echilibra aceasta taxa de clawback. Stiti foarte bine, pericolul este sa dispara medicamentele ieftine, nu vrem asta”, a declarat Sprina Pintea citata de Agerpres.

Marti a avut loc o dezbatere publica privind includerea cat mai rapid pe lista de medicamente compensate si gratuite de noi molecule necesare tratamentului pacientilor cu boli precum colita ulcerativa, artrita reumatoida, limfomul Hodgkin, Boala Crohn sau mielomul multiplu refractar.

Etichete: molecule noi, tratamente noi, colita ulcerativa, artrita reumatoida, limfomul Hodgkin, Boala Crohn, mielomul multiplu

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.