Osteoporoza poate fi prevenita

Ziua Mondiala a Osteoporozei (20 octombrie) este o campanie globala care are ca scop principal cresterea gradului de constientizare a modalitatilor de prevenire, diagnoza si tratament a acestei afectiuni si a bolilor osoase conexe.

Osteoporoza, diminuarea densitatii si rezistentei oaselor ca urmare a aparitiei de microporozitati, are drept principala consecinta predispozitia la fracturi. Deoarece afectiunea este asimptomatica, in cele mai multe cazuri ramane nedepistata, chiar si atunci cand survin fracturi ale oaselor.

Conform estimarilor internationale, in intreaga lume exista circa 200 – 250 milioane de persoane cu osteoporoza, incidenta bolii fiind mai frecventa la femeile aflate la menopauza decat la barbatii de aceeasi varsta.

Anual se inregistreaza circa 9 milioane de fracturi osoase din cauza osteoporozei, conform datelor Fundatiei Internationale de Osteoporoza (IOF). Cea mai grava este fractura de sold, care determina o mortalitate de 12% – 20% in primul an, 50% dintre supravietuitori necesitand ingrijire permanenta.

Potrivit unui comunicat, CNAS sustine tratamentul osteoporozei prin programul national de boli endocrine, in cadrul caruia anul trecut au beneficiat de medicatie specifica 6.945 pacienti, aliniindu-se astfel obiectivului Organizatiei Mondiale a Sanatatii de reducere cu 25% a deceselor cauzate de bolile netransmisibile pana in anul 2025.

„Asiguratii sistemului de asigurari sociale de sanatate pot beneficia, la recomandarea medicului curant, de analiza specifica gratuita pentru determinarea densitatii osoase (osteodensitometrie) in scopul depistarii precoce a acestei boli, precum si de serviciile si dispozitivele medicale necesare in cazul fracturilor osoase aparute drept consecinta a afectiunii (aparat gipsat, tratament intraspitalicesc, endoproteze, dispozitive de mers, ingrijiri la domiciliu etc.)”, scrie intr-un comunicatul emis de CNAS.

Osteoporoza poate fi prevenita prin adoptarea unui stil de viata sanatos, printre factorii de risc numarandu-se sedentaritatea, fumatul, consumul de alcool in cantitate mare, subponderabilitatea si utilizarea prelungita a anumitor medicamente (corticosteroizi, inhibitori ai pompei de protoni, anxiolitice, sedative, neuroleptice si antidepresive).

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.