Oscilometrul – un dispozitiv pentru investigarea unei posibile boli pulmonare

Oscilometrul este un dispozitiv cu ajutorul caruia se poate stabili rigiditatea cailor respiratorii mari, cat si a celor mici, aflate la periferia plamanilor. Aparatul permite identificarea modificarilor structurale la nivelul sistemului respirator. Spitalul Victor Babes Timisoara are un astfel de aparat, unic pentru zona de Vest a Romaniei.

Cu ajutorul oscilometrului se pot obtine date despre o posibila boala pulmonara obstructiva (BPOC, astm bronsic) sau restrictiva (fibroza pulmonara) prin stabilirea “rezistentei” cailor respiratorii. In multe cazuri aceasta este modificata in bolile pulmonare cronice inca de la inceput.

Tehnica folosita in cadrul acestei investigatii se numeste oscilometrie fortata si permite masurarea pasiva a mecanicii pulmonare, prin utilizarea undelor de sunet.

Potrivit unitatii medicale, oscilometria fortata este o tehnica neinvaziva ce ofera informatii in timpul unei respiratii normale. Testul este foarte simplu de realizat si nu necesita o manevra fortata de respiratie, fiind util indeosebi in cazul copiilor si a persoanelor de varsta a 3-a.

“Tehnica necesita doar o cooperare minima, pasiva, a pacientului. Acesta sufla intr-o piesa bucala, avand nasul prins cu o clema speciala. In timpul respiratiei, undele de sunet se suprapun peste respiratia normala. Oscilometria fortata este o tehnica de investigatii mai sensibila decat bodypletismografia privind rezistenta pulmonara in cazul afectarii cailor aeriene periferice, iar parametrii masurati pot detecta modificari precoce in functia pulmonara, mai ales la fumatori, dar si pierderea controlului bolii la pacientii astmatici sau la pacienti cunoscuti cu alte boli pulmonare cronice. Mai mult, oscilometria fortata poate fi utilizata in situatii particulare, atunci cand spirometria nu este posibila. De asemenea, poate fi folosita si ca instrument de screening al bolilor pulmonare, alaturi de spirometrie”, spune Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorari Functionale – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Medicii din cadrul unitatii medicale le recomanda pacientilor ca in ziua testarii sa nu fumeze si sa nu faca efort fizic intens. In cazul efectuarii si a altor teste functionale, oscilometria fortata sa fie prima investigatie.

Pentru a beneficia de gratuitate la efectuarea acestei investigatii in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, este necesara o trimitere de la medicul penumolog si o programare in Ambulatoriul unitatii sanitare.

Sursa foto: Facebook/Spitalul-Victor-Babes-Timisoara

Etichete: oscilometrul, oscilometrie fortata, investigatii boli plamani, spitalul victor babes timisoara

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.