Orice pacient cu cancer din tara se va putea trata la Centrul National de Radioterapie de la Baia Mare

Centru National de Radioterapie inaugurat la Spitalul Judetean de Urgenta din municipiul Baia Mare va putea asigura tratarea oricarui pacient din tara.

„Oricarui pacient care are asigurare de sanatate pe teritoriul Romaniei acest laborator ii poate oferi tratament. Detinem asemenea laboratoare in Oradea, Cluj, Timisoara, Galati, Constanta si Bucuresti. (…) Si Institutul Oncologic din Bucuresti va beneficia de un accelerator de radioterapie care va fi montat cat de curand, din ce stiu eu, prin luna iulie. Pacientii n-au ramas fara radioterapie (cei din Bucuresti n.red.), dar este un aparat vechi de 17 ani si, daca ma intrebati pe mine, nici nu l-as mai acredita. Pana la urma trebuie sa facem bine pacientilor”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Sanatatii, prin noul Centru national de radioterapie din cadrul SJU Baia Mare vor putea fi tratati aproape 700 de pacienti, iar dupa montarea celui de-al doilea aparat numarul se va dubla, ajungand la 1.400 de pacienti tratati anual.

„In acest moment, Romania are 25 de situri de radioterapie, fata de un necesar de 140, si aceste 25 nu sunt toate in sistemul public. In sistemul public sunt prea putine. (…) Aceste opt centre care urmeaza a fi deschise pana in ianuarie 2020 sunt centre in sistem public finantate printr-un program al Bancii Mondiale, la care se vor adauga alte aparate care vor dubla siturile existente. Baia Mare va mai primi un aparat, va fi Bacaul, iar cei care au buncarele construite si finalizate vor primi aparatul, pentru ca pe noi ne intereseaza sa livram aparate care sa poata fi utilizate imediat”, a mai spus Pintea.

De asemenea, conducerea spitalului a declarat ca unitatea medicala, prin sectia de oncologie, detine zece paturi, iar personalul este format din trei medici specialisti, noua asistenti medicali specializati in radiologie si radioterapie si doi fizicieni.

Conform sursei citate, pacientii care urmeaza sa beneficieze de radioterapie vor fi selectati in cadrul unei comisii oncologice formate la nivelul spitalului. Centrul nu va asigura tratarea copiilor, acestia urmand a fi trimisi spre alte unitati medicale din tara care detin sectii de oncopediatrie.

Etichete: centrul national de radioterapie, radioterapie baia mare, radioterapie cancer, tratament cancer

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.