Ordonanta despre concediile medicale si indemnizatiile asiguratilor din sistemul public de sanatate


Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta initiata de Ministerul Sanatatii care include masuri pentru mentinerea drepturilor si indemnizatiilor asiguratilor in sistemul public de sanatate.

Astfel, persoanele care beneficiaza de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, pentru sarcina si lauzie, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si pentru risc maternal, vor beneficia de aceleasi drepturi si de acelasi nivel al indemnizatiei aflata in plata pana la 1 ianuarie 2018.

Masurile sunt tranzitorii si se aplica pana la 1 octombrie 2018 pentru persoanele care beneficiaza sau urmeaza sa intre in concediu medical pentru sarcina si lauzie, pentru ingrijirea copilului bolnav si pentru risc maternal, respectiv pana la 1 iulie 2018 pentru celelalte categorii de persoane asigurate care se afla in concediu medical sau care urmeaza sa intre in concediu medical in aceasta perioada.

Practic, in cazul in care transferul sarcinii fiscale duce la diminuarea indemnizatiei, se plafoneaza contributiile de asigurari sociale datorate, astfel incat, sa se mentina indemnizatiile la nivelul aflat in plata inainte de 1 ianuarie 2018.

„In cazul persoanelor care au primit indemnizatii diminuate pana la aplicarea masurilor adoptate, angajatorul/platitorul efectueaza regularizarea sumelor prin depunerea declaratiei rectificative si plateste diferentele de indemnizatii persoanelor in drept pana la 31 martie 2018”, scrie intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Totodata, potrivit ordonantei de urgenta, in primul semestru al anului 2018 se va mentine reglementarea care s-a aplicat pana la sfarsitul anului trecut, anume ca stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Incepand cu data de 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, mai scrie conform sursei citate.

Exceptie vor face in continuare indemnizatiile aferente concediilor medicale acordate pentru afectiunile grave (neoplazii, HIV-SIDA, urgente medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A, risc maternal) pentru care persoanele asigurate beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara sa fie necesar stagiul de cotizare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.