ONG-urile din Europa atrag atentia asupra lipsei de medicamente pentru persoanele cu HIV/SIDA din Romania / UPDATE: Ce spune Sorina Pintea?!

UPDATE: Ministrul Sanatatii, Sprina Pintea, a anuntat ca o strategie referitoare la persoanele cu HIV/SIDA va fi prezentata vineri de catre reprezentantii Agentiei Nationale de Programe si ai Ministerului Sanatatii.

„Strategia este in dezbatere in acest moment la Ministerul Sanatatii. Din punctul nostru de vedere, lucrurile s-au incheiat. Exista diverse probleme ridicate de asociatiile de pacienti, probleme care nu se pot rezolva in cadrul Ministerului Sanatatii. Eu am propus sa negociem ultimele detalii legate de aceasta strategie, iar celelalte lucruri sa fie discutate punctual. (…) Motivele pentru care stam in loc nu sunt, din punctul meu de vedere, normale. Eu am dat termen celor din Agentia Nationala de Programe si celor din Ministerul Sanatatii ziua de vineri sa o prezinte si imi asum, in calitate de ministru, sa public pe transparenta decizionala aceasta strategie, astfel incat sa putem sa incepem sa lucram”, a declarat ministrul Sanatatii, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Vizavi de lipsa medicamentelor, demnitarul a mai precizat ca probleme exista si din cauza furnizorilor de medicamente, dar si din cauza spitalelor care gestioneaza astfel de programe.

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Mai multe ONG-uri din Romania si Europa au trimis premierului Dancila o scrisoare deschisa pentru a atrage atentia asupra lipsei de medicatie pentru pacientii cu HIV/SIDA.

„La mai putin de doua luni distanta de preluarea Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, stocurile de medicamente utilizate in tratarea persoanelor care traiesc cu HIV sunt extrem de scazute si risca sa nu asigure necesarul de tratament pentru cei peste 20.000 de pacienti”, potrivit unui comunicat de presa.

Totodata, cele 13 ONG-uri reclama lipsa unui mecanism intersectorial si interministerial de coordonare in acest domeniu si solicita reinstituirea Comisiei Nationale HIV/SIDA, respectiv adoptarea in regim de urgenta a Planului National care sa permita finantarea activitatilor de prevenire si combatere a HIV/SIDA.

„Rezervele de medicatie in mai multe spitale din tara sunt deja epuizate, cu toate eforturile Ministerului Sanatatii din ultimele luni de a gestiona situatia. Statul responsabil pentru infectarea a sute de copii in spitalele din Romania pericliteaza astazi tratamentul care poate salva vietile pacientilor care traiesc cu HIV/SIDA in mai multe judete. Situatia este grava, nu e acceptabil sa trecem din criza in criza. A sosit timpul pentru regandirea si reactivarea unui mecanism national care sa permita atat prevenirea, cat si tratamentul”, a declarat Maria Georgescu, director executiv al Asociatiei Romane Anti-SIDA, potrivit comunicatului citat.

In comunicatul mentionat se mai precizeaza ca Romania nu mai are de zece ani o Strategie Nationala HIV si o Strategie Nationala privind Sanatatea si Drepturile Sexuale si Reproductive.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.