OMS: 325 de milioane de oameni sufera de hepatita

Circa 325 de milioane de persoane din intreaga lume traiesc cu o infectie cronica de hepatita B sau C si foarte putine stiu acest lucru, potrivit cifrelor publicate vineri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si citate de AFP.

Potrivit OMS, care solicita un plan global pentru a lupta impotriva acestor boli virale, „cea mai mare parte a acestei populatii nu a fost testata si nu are acces la tratament” si, prin urmare, „milioane de persoane” risca sa dezvolte o boala cronica sau un cancer si sa moara.

Virusul hepatitei ucide anual circa 1,34 milioane de oameni, „un numar comparabil cu cel al deceselor cauzate de tuberculoza si de SIDA”, potrivit OMS.

„Cu toate acestea, mortalitatea provocata de hepatita este in crestere (+ 22% intre 2000 si 2014), in timp ce numarul deceselor cauzate de tuberculoza si de SIDA este in scadere”, a indicat Dr. Gottfried Hirnschall, director al programului de combatere a hepatitei din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, citat de Agerpres.

Hepatita este o boala silentioasa, care poate provoca boli grave, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

Potrivit OMS, doar 9% dintre pacientii cu hepatita B si 20% dintre bolnavii de hepatita C stiu ca au contactat infectia.

Organizatia Mondiala a Sanatatii isi propune sa testeze 90% din populatie si sa trateze 80% dintre pacienti pana in anu 2030. „Exista deja teste rapide, care costa mai putin de un dolar”, a completat Hirnschall, conform AFP si Agerpres.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • aurel spune:

    ce sanse are o persoana care este purtator sanatos de virus b sa se vindece ,sa scape de virus.Ce ar trebui sa faca pt a scapa de virus Va multumesc

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.