Oboseala curenta si starile de melancolie pot ascunde o boala tiroidiana


Femeile trebuie sa-si aminteasca faptul ca normal este sa se simta bine in fiecare zi, nu obosite sau fara putere, spune medicii endocrinologi. De altfel, ei atentioneaza ca bolile tiroidiene sunt, inca, subdiagnosticate in Romania.

„Glanda tiroida controleaza toate procesele metabolismului, ceea ce inseamna ca de buna functionare a acesteia depinde starea generala a organismului. De aceea, este esential ca pacientii sa mearga la medicul specialist inca de la primele semne ca energia lor, starea generala de bine sau puterea de concentrare incep sa scada. Romanii trebuie sa accepte ca normal este sa se simta bine. Oboseala continua, lipsa de energie sau starile recurente de melancolie nu sunt normale”, a declarat prof. dr. Corin Badiu, presedintele Societatii Romane de Psihoneuroendocrinologie.

La ora actuala, hipotiroidia este cea mai subdiagnosticata boala a femeilor din Romania. Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei sunt oboseala cronica, dezechilibrele digestive (cresteri sau scaderi inexplicabile in greutate, constipatie) sau episoadele recurente de tristete sau melancolie.

Din cauza ca acestea pot fi confundate cu efectele stilului de viata haotic ce ii caracterizeaza pe tinerii romani, de cele mai multe ori hipotiroidismul nu este diagnosticat.

De aceea, medicii specialisti recomanda femeilor care au aceste simptome in mod curent, sa mearga sa-si faca un control de specialitate. Ele se pot adresa medicilor de familie, care le pot indruma pentru a-si face investigatiile endocrinologice gratuite.

La inceputul acestei saptamani s-a demarat o campanie nationala de constientizare a importantei depistarii afectiunilor tiroidiene, derulata de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), in parteneriat cu Administratia prezidentiala, Societatea Nationala de Medicina a Familiei (SNMF) si Societatea Romana de Endocrinologie (SRE).

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.