Oamenii de stiinta au identificat retelele neuronale responsabile de tentativele de suicid

Retelele-cheie din creier ce interactioneaza si conduc la cresterea riscului unei persoane de a se gandi la sinucidere sau de a avea o tentativa de suicid au fost identificate de o echipa internationala de oameni de stiinta, informeaza Press Association.

Aproximativ 800.000 de persoane mor anual la nivel mondial prin sinucidere, aceasta fiind a doua cauza de deces in randul adolescentilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani, relateaza si Agerpres.

”Imaginati-va ca avem o afectiune despre care stim ca a ucis aproape un milion de persoane pe an, un sfert dintre acestia cu varste sub 30 de ani, si totusi nu cunoastem nimic despre motivul pentru care unii indivizi sunt mai vulnerabili la aceasta boala. In acest punct ne situam in ceea ce priveste suicidul? Stim foarte putine despre ce se intampla in creier, de ce exista diferente in functie de sex si ce anume ii face pe tineri sa fie mai vulnerabili la suicid”, a precizat Dr. Anne-Laura van Harmelen de la Universitatea Cambridge, coautoare a studiului, conform surselor citate.

Oamenii de stiinta au analizat literatura de specialitate din ultimele doua decenii referitoare la studii imagistice privind gandurile si comportamentul suicidar. Au fost analizate 131 de studii care au cuprins peste 12.000 de indivizi si au analizat modificarile structurii si functiilor creierului ce ar putea contribui la cresterea riscului de suicid al unei persoane.

Cercetatorii au cautat dovezi privind modificari structurale, functionale si moleculare din creier ce ar putea conduce la cresterea riscului de suicid. Conform studiului publicat in jurnalul stiintific Molecular Psychiatry, au fost identificate doua retele neurale – si conexiunile dintre acestea – ce par a juca un rol important in acest sens.

Astfel, ei au sugerat ca in cazul in care ambele retele sufera modificari la nivel de structura, functie sau biochimie, se poate ajunge la situatii in care un individ are o atitudine pesimista legata de viitor si nu este capabil sa-si controleze gandurile, ceea ce poate duce la un risc ridicat de suicid.

”Analiza ofera dovezi ce promit un viitor plin de speranta in ceea ce priveste gasirea unor modalitati noi si imbunatatite pentru reducerea riscului de sinucidere”, a subliniat Hilary Blumberg, profesoara de psihiatrie si neurostiinte la Universitatea Yale, conform Press Association si Agerpres.

Totodata, un alt co-autor al studiului a precizat ca cel mai important predictor al decesului prin sinucidere este tentativa de sinucidere si ca este esential sa putem interveni cat mai devreme pentru a reduce riscul unei persoane.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.